Klubbinsats

Under fyra dagar har ett gäng KSDK-are hjälp Degerfors Energi med att fästa betongfundament på en nylagad undervattenskabel i Letälven. Dessutom filmades kabeln och fundamenten. I våras lades en 1500 m lång bredbandskabel mellan Mölle och Degernäs som även den har inspekterats och dokumenterats.
Stort tack till Ulf, Lars Iwar, Joakim L, Thomas L, Sören O och Mats för deras ideella insatser!

Mera Gabbes…

Vilket läger det blev! Citerar anonym deltagare: det är ingen klubb, det är en sekt! 60 personer som samsas på en kobbe i 4 dagar, lastar 10 ton materiel över en landgång på 15 minuter – när det enda ledet gick för snabbt bildades raskt ett till (det funkar väl bra så va Pelle?). Kökstält och mängder av små (naja men mindre än kökstältet) privata tält byggs upp i militäriskt tempo och inom någon timme har Långeskär förvandlats till en jättedykcamp rustad för helpension för 60 personer i fyra dagar. Med Lisa vid köksrodret kan vi nog vara hundra personer utan att det blir kaotiskt..

Massor av tält, två toaletter, ribben, bombarderna, karlstadsbåten och Furubergs båt och så en segelbåt – Linkan på linjen och Hans Farleden navigerade rätt i år 🙂 Vädret var med undantag för en natt jättefint och det funkade ju faktiskt utan kylskåp också.

Tidsschemat var det traditionella med fem dykturer plus nattdyk att välja på. Dykledare, båtförare, ytbärgare, luftfyllning – allt liksom funkar. Och vilka dyk det blev… Många håller nog med mig om att synerna vid Trolleskär var helt sagolika! Tack vare vår härliga RIB kunde alla som ville dyka var de ville, även ute vid Väderöbod. Vid sidan om apparatdykandet var naturligtvis fridykarna på gång med sina utfärder. Kanske lite osis med sikten, i alla fall när jag var med men de var alla så nöjda ändå! Bara att vara i havet är ju stort!

Traditionellt krabbfiske gav fin fångst precis som det ska vara på Gabbes. På lördagen var det dags för tävlingar. En tipspromenad med en ansenlig höjdkurva och årets fototävling. Vi kommer att återkomma till resultatet i tipspromenaden liksom till fototävlingen. Så många bidrag och så lite tid gjorde att fototävlingsledare Sören O bestämde att vi ska ha en omröstning här på hemsidan. Det blir ju roligt!

Gabbes 2010 går till historien som ett fantastiskt lyckat läger!

Ett jättetack till Uffe och alla andra som gör detta möjligt!

Gabbes anno 2010 har startat

I strålande solsken anlände Donalda med vad jag törs hävda den största och mest omfattande camp som Bohusläns kobbar någonsin skådat ombord. Ett jätteberg av packning lastades över landgången. Årets upplaga har lockat inte mindre än 60 deltagare! Vilken eloge till detta anrika läger under jubileumsåret! Många bebisar, många <10 men hela 30 dykare och 10 fridykare. Någon timme efter att Donalda lämnat Långeskär kan man säga att Gabbes invigdes på riktigt. Då slogs kompressorn igång och förser denna västligt belägna grästäckta ö med det klassiska Gabbesljudet.  Fridykarna har varit ute, två grupper med dykare – Gabbes är i full gång!

Att kylskåpet inledde sin insats med att brinna upp förtog inte glädjen, problem är till för att lösas 🙂 Mer kommer! Soliga hälsningar från Långeskär!

Final call Tjärnö 2010

Tjärnö 2010 är över. Ett mycket lyckat nattdyk avslutade en lägervecka fylld av bra dyk, härliga minnen och glada barn.

Denna lördag gjordes, förutom nattdyket, ett båtdyk vid Ulvillarna. Undertecknad, Krister B, Linus, Jacob, Tarja, Sonja och Niklas stod uppskrivna på suveräne dykledare Christer S lista. Jacob skulle göra sitt dyk no 20 för att få sitt ** och fick då alltså inte dyka speciellt djupt. Mycket smart drag av dykledaren att para ihop ungdomarna med undertecknad, det är liksom stopp i parlinan när “botten är nådd” 🙂 Alla var nöjda med dyket trots att sikten inte var den bästa. Krister o Niklas hittade en skreva med kammusslor, vi övriga såg dödmanshand i mängder, havsanemon, massor av fisk i olika storlekar. Dessutom en spännande klippvägg och fantastisk fauna. Ett stort grattis till Jacob, numera **-ig!

Avslutningsvis ett stort tack till lägerledare Sundell för en fantastisk insats – så lugnt och mysigt och trevligt och relaxed. Tack alla andra som också bidragit till att lägret blev extra bra; Hasse med RIB:en, Simon för ringfärder och alla andra för trevligt sällskap!

Mer bilder och film kommer inom kort!

Fridykarbilder

Nu är det äntligen utomhussäsong och vi som hellre är under vattnet än över slipper klor, stål och annat som stänger in. Nu väntar kalkbrott, sjöar och hav på oss! Men visst är det allt väldigt bra med vårt gamla slitna och trötta badhus… Och man har aldrig roligare än man gör sig! Ett axplock av bilder som Jessica W och fridykarna tagit visar hur man kan har rikigt kul i en bassäng. Också 🙂

Kursavslutning för årets dykkurs.

Under Kristihimmelsfärds helgen den 13-16 maj 2010, hölls kursavslutning för årets deltagare i CMAS* sportdykarkurs. Vi bodde som vanligt på “Gammelgården” i Hunnebostrand och luftfyllning tog vi hjälp av Väskustfamiljen i Smögen. Totalt under helgen så var vi 33 personer som deltog på detta trevliga läger.

Onsdag:
Efter mulet väder och lite regn så uteblev vandringen till utkiksplatsen ovanför vandrarhemmet. Vi installerade oss på vandrarhemmet och tog det lite lugnt och laddade upp inför stundande räkfrossa. Under Onsdagskvällen informerades deltagarna om upplägget på lägret och dykledarna hade ett litet möte och disskuterade hur dyklederibiten skulle genomföras under helgen.

Torsdag:
Mulet väder och svag vind. Vi beslöt oss för att åka ut och lägga oss på N Buskär. Där genomförde vi de första dyken för våra dykelever i saltvattnet. De flesta av oss hann med 2 dyk under dagen samtidigt som vissa andra ambitiösa dykare till och med hann med 3 dyk på den dag. Eleverna var väldigt nöjda och uppspelta efter deras dyk, det fanns hel del mer att titta på här, än i den tråkiga rostfria badbaljan de ägnat sin tid i de senaste 4 månaderna. Väl tillbaka iland serverades fisksoppa. Sören och Ewa Olsson med medhjälpare hade tagit ansvaret över soppkoket. Som vanligt så var soppan supergod!!  Snyggt jobbat!!

Fredag:
Solsken och svag vind. Utfärd till Hållö där vi slog läger över dagen. Kursen höll till runt Hållö och dök både från land och båt. Övriga dykare dök bland annat på liksär och vraket “Thetis”. Fredagskvällen avslutades med pizzakväll på “Bella Gästis” i Hunnebostrand. Eftersom vädret var bättre denna dag så gick instruktörerna upp med sina elever på berget och utkiksplatsen efter restaurangbesöket. Väl på toppen berättades olika typer av anekdoter från klubbens historia och man letade och identifierade en rad olika fyrar i kvällsmörkret.

Lördag:
Regn och svag vind. Det bestämdes att vi skulle ha baslägret på Kleven längst ut på Smögen. Nu var det upp till dykeleverna att visa vad de lärt sig under vintern. Det gjorde de!  
På kvällen togs grillarna fram för att det skulle bli grill- och cermoniafton. När alla ätit upp det de valt at grilla gick instruktörerna upp och summerade kursen och avslutningshelgen. Samtliga instruktörer var nöjda med elevernas prestationer och framgångar. Var och en av eleverna ropades upp och fick ta emot sina diplom och stämplade loggböcker inför allas applåder.  

KSDK har fått 8 st nya CMAS* dykare:
Niklas Hjelm
Jimmy Krantz
Timmy Malmgren
Katarina Kolkowska
Johan Wennerholm
Madeleine Werner
Per Enocksson
Thomas Persson

Stort grattis och snyggt jobbat!! 

Efter cermonin så fick instruktörerna gå upp och ta emot en varsin gåva från eleverna. Eleverna ville visa deras tacksamhet över instruktörernas professionella engagemang och uppoffring de ställt upp med under vintern.

Denna kurs har varit speciell på olika sätt. Det ena är att kursen genomfört under KSDKs jubileumsår! Det andra är att gruppen har varit så rolig att lära känna och lära dyka. Detta för den spridda åldern i gruppen och att samtliga i kursen har haft glimten i ögat. Man har kunnat skojja och skämta om allt och alla utan problem! Kommentare som “grodynglen kommer tidigt iår” och “jag får inte in den” har förgyllt kursen. Om det är sant som talesättet säger att ett gott skratt förlänger livet så lär jag bli en bra bit över 100 år, efter denna kurs. Jag har med mig många roliga minnen efter denna kurs.

Tills slut vill jag tacka samtliga som har varit med och deltagit på kursavslutningen. Utan er hade den inte kunnat gå att genomföra. Stort tack till alla som hjälp till med kursdyken, dyklederi, båtkörning, matlagning och ekonomi.
Det glädjer mig stort att även iår så var det ett glatt gäng från Uppsala med och ville dyka med oss under helgen.

Ett EXTRA stort tack till Linus, Simon och Jacob som inte inte bara ställt upp och kört flaskor till och från Västkustfamiljen varje dag utan också ställt upp frivilligt i tid och otid och kört båt och varit hjälpredor i båtarna.

/Gustav Leo

 

Rapport från dykkursen

Fredagen den 23 april avslutade årets dykkurs sina inomhusövningar i strandbadet. På schemat stod avvägning med full utrustning. Alla skulle avväga sig i sina egna eller lånade dräkter. De var 6 av totalt 9 elever som var på plats i badhuset. Utav de 6 så var det 4 som dök torrdräkt och två som dök våtdräkt. Alla hanterade sin avvägning på ett bra sätt.

Nästa moment för våra elever är att de ska gjuta sitt eget bly i klubblokalen och efter det väntar stundande utomhuspremiär för våra blivande dykare.

         

Klubbhuset del 2

Vart tog väggen vägen?
Ja, det kan man undra. Under måndagskvällen i klubbhuset så arbetades det flitigt med ombyggnationen på övervåningen. Väggen som skiljde av mellan kontorsdelen och de två våtutrymmen är nu borta. För att inte taket ska ge vika, så finns där nu en limträbalk istället. Byggledare Thomas Leo förde kommandot och till sin hjälp hade han ett par glada och arbetsvilliga medlemmer bla två elever från årets kurs.
   Nu är det tunga jobbet gjort av detta delprojekt, endast lite finsnickeri återstår. Sen går vi på nästa projekt av ombyggnationen av klubbhuset på Stackfallsvägen.

Isdyk och check-dive

 Så blev det äntligen av! Isdyket anno 2010! Det var, förutom själva nöjet, viktigt att se så att inte andra dykare kan skada sig på vår aningens vassa stål-gubbe. Efter att LIW & co studerat honom på plats och trubbat till spjutet lite grann så borde det inte vara någon fara. Krister, Thomas, LIW, Robert och undertecknad satte upp oss på dykledarens protokoll. Jag gjorde mitt livs kortaste dyk (och första isdyk), Thomas troligen också även om det inte var det första isdyket för hans del. Lite väl kallt faktiskt. Och mörkt! Krister härdade ut i knappt 10 minuter och konstaterade nöjt att han verkligen gillar dykning. Känslan.. Vi är många som håller med dig Krister! Robert, som även han isdök för första gången var mäkta imponerad och var hela 20 m från vaken som mest. Riktigt bra jobbat! Sist i var LIW, ingen orkar hålla ordning på vilket nummer det här isdyket var i ordningen men han hjälpte till med fotandet och filmandet då jag inte riktigt hann med det under min snabbvisit. Med dyktelefon hade dykledare Thomas kontakt med Lars Ivar under hela dyket, löjligt kul faktiskt. Det var ett sant nöje att följa ditt dykande uppifrån isen, det bubblade och forsade både här och där. Helt magiskt! Här följer filmer och massa bilder – håll till godo 🙂

Bryssel dag 2 & 3

Så var det dags för Nemo! Vilken grej, vilket ställe! Lite oklarheter kring tider och så men till slut så var vi på plats. Underbart vatten även om vi inte är ense om huruvida det var klorerat eller inte. 33 grader, det är varmt det.. Dyktanken, som är ca 10 m i diameter, var flitigt besök och det bildades riktigt kraftiga strömmar av alla luftbubblor. Det var faktiskt riktigt svårsimmat nedåt i tankens mitt. Förutom tanken fanns olika platåer och håligheter att simma omkring i – jättehäftigt!

Mörkerdyket var mörkt. Becksvart. Lampor var inte tillåtna utan vi fick små ljusstavar som inte gav något ljus alls egentligen, knappt så det gick att läsa av manometern. Men, man vänjer sig ju vid allt och det var en fantastisk upplevelse.

Mellan dyken turistade vi och besökte Atomium, fascinderande på olika sätt.

Dag 3 ägnades åt att strosa runt i Bryssel och inta diverse lokala specialiteter. Vi beundrade spetsar, kuddar och annat skit som speciellt Janne uppskattade runt Grand Place, vi korsade den 6 gånger. Manneken Pis såg vi 4 gånger.  Guidningen på Brasseri Chantillion blev en.. överraskande upplevelse. Den drycken kommer ingen springa benen av sig för att dricka igen, men såklart intressant att se hur de arbetar.

En utförligare redogörelse kommer när vi är tillbaka på hemmaplan! Fortfarande vårvarma hälsningar från Bryssel! Malin, Marie, Simon, Charlotte, Pera, Hasse, Barbro, Lena, Janne, Tomas och Jessica

Bryssel dag 1

Grupp 1 anlände till Skavsta i god tid för morgonplanet till Bryssel. Tröttheten går inte att beskriva men glada i hågen gick marchen mot serveringen för uppfriskning efter behag o600. Efter den lilla flygturen mötte vi våren i Bryssel! Inte en snöflinga, sol och 15 grader. Tackar tackar!

Vår bonusdag har gått i turistandets tecken. Efter att vi hittat hotellet alltså, tur att det finns GPS:er… På knagglig franska har vi beställt på Grand Place, fotat Manneken Piss och suttit vid olika uteserveringar. Pera uppvisade väl dolda talanger i franska, Hasse plockade fram skolgrekiskan, Tomas körde med engelska och Charlotte satte Degerfors på belgarnas karta. Det känns som om den här dagen inte kommer bjuda på så mycket mer, den rubbade nattsömnen tar ut sin rätt… Grupp 2 anländer senare men mottagningskomitten kommer nog att sova gott då. I morgon fredag är det dags för Nemo vilket vi kommer återkomma till!

Vårvarma hälsningar från Bryssel!

Jubileumsårets kursare går på djupet

Jubileumsårets kursare har kommit igång ordentligt. Efter fridykarövningar och en första apparatövning var det denna kväll dags för apparatövning nummer 2. Det handlade om avvägning och problemlösning. En hel massa bilder publiceras för vi vet ju alla hur otroligt häftigt det är när man ser sig själv under vattnet första gången! KSDK-WeBen tycker att det såg mycket bra ut, lugnt och fint trots alla utmaningar. Ett härligt fokus och behövlig koncentration vibrerade ikapp med hela bassängen denna kväll. WeB:en återkommer med fler djupdykningar lite senare under kursen. Gustav, Mats och gästinstruktör Anders som snart ska gå instruktörskurs lotsade med säkra fenor hela gänget genom övningarna, Janne övervakade det hela från kanten.

En och annan fridykare och färdigutbildad dykare fastnade också på linsen, linslusar där!

En lördagkväll med fridykarna

På lördagkvällarna råder ett härligt lugn i nästan hela Strandbadet. Entrén är tom, omklädningsrummen tysta, nån enstaka kanske väljer att spendera sin tid i träningslokalen eller bastun. I simbassängen har de simmande gott om plats, det kaos som råder dagtid går knappt att föreställa sig. I undervisningsbassängen kan även simkunniga barn busa utan att bli utkörda.

Men, i hoppbassängen sjuder det av aktivitet och liv! KSDK´s kurser i  fridykning pågår för fullt! Just denna kväll ska nybörjarna få lära sig grunderna i UV-rugby. KSDK-webben komnmer återkomma med kameran vid fler tillfällen och med lite mer utrustning men här kommer ett litet smakprov  🙂