Kursavslutningen – en solskenshistoria

När två klubbar blev en!
Årets klubbavslutning i Smögen bjöd på flera nyheter. De senaste 2 åren har vi haft avslutningen i Hunnebostrand med allt vad det har inneburit. Vi har byggt upp traditioner och rutiner som vi nu skulle släppa. Men alla måste förnya sig. Vi har haft kontakt med Karlstad DK och de har alltid gjort sitt vårläger vid Makrillviken och haft sin kursavslutning där. I år bestämde vi oss för att slå ihop våra läger och gör ett gemensamt läger. Något som blev en succé. Makrillviken ligger i Smögen och alldeles bredvid vattnet med egen brygga. Där vi kunde ha våra båtar. Karlstad hade två båtar och vi två. Vi åkte ner med 25 dykare och elever Några traditioner tog vi med oss från Hunnebostrand. Räkfrossan, fisksoppan och grillkvällen. Traditioner som Karlstadklubben uppskattade. Även vår ceremoni för nyutbildade dykare tog vi med oss, något som även Karlstadklubben uppskattade. I år examinerade vi Mats Bredberg, Caroline Toftling och Johan Gustavsson som ny enstjärniga dykare och ny medlemmar i klubben. Christina Andersson och Johanna Eaton blev tvåstjärniga dykare. Camilla Sånebo gjorde klar sin dykledarutbildning. Vi säger grattis till alla sex. Under Camillas axamination som dykledare geomfördes en övning med sjöräddningen. En stor händelse för oss vrakdykare var vraket Amasis. Den låg på 35 meter och ner till 50 meter. Vraket ligger i öppet vatten så väderförhollandena gör att de är svårt att dyka där. I år så var havet spegelblankt, ja nästan lite magiskt. Bra sikt och ett underbart vrak. Vi startade en ny tradition ihop med Karlstad DK och en tradition som vi lär fortsätta med.

IMG_3908 IMG_3903 IMG_3894 IMG_3861 IMG_3854 IMG_3852 IMG_3842 IMG_3833IMG_3928 IMG_3817 IMG_3806 IMG_3728 IMG_3688 IMG_3942IMG_3682 IMG_3662 IMG_3646 IMG_3623 IMG_3582 IMG_3564 IMG_3554 IMG_3528 IMG_3510 IMG_3498 IMG_3485 IMG_3477 IMG_3467 IMG_3457 IMG_3426 IMG_3389 IMG_3288 IMG_3269 IMG_3262 IMG_3238 IMG_3206
IMG_3180

Text: Anders Persson
Foto: Gustav Leo

Kursavslutning Smögen 2015 (uppdat 8/4-15)

Karlskoga Sportdykarklubb inbjuder härmed alla medlemmar till årets Kursavslutning för CMAS* apparatdykare den 13 maj – 17 maj.

Boende
Vi kommer i vanlig ordning bo på vandrarhemmet Gammelgården i Hunnebostrand(ta med egna sängkläder) Vi har preliminär bokat båda längorna som vanligt. Det finns två- och fyrbäddsrum. Var och en lagar sin egen frukost och lunch. Lunchen äter vi ute på dykplatserna. Middagarna försöker vi inta tillsammans på vandrarhemmet.

OBS! Vi får se till att fylla upp rummen så gott det går, så det inte blir tomma bäddar i flera rum!!

Båtplats och luftfyllning (under förhandling)
Vi kommer att fylla luften och ha båtarna förtöjda på Smögen Dyk & Äventyr(FD Kon-Tiki), precis som tidigare år. Ingen Nitroxfyllning finns att tillgå.

Flaskansvar
Det kommer att utses en flaskansvarig/dag. Hens uppgift blir till att leda och fördela arbetet vid dykdagens slut, då vi ska vara behjälpliga att lyfta undan våra flaskor när de blivit fyllda.

Lägerledning
Gustav Leo med hjälp av Mehpare Hakimzadeh är lägeransvariga på plats och är även ansvariga för den ekonomiska biten. Detta för att avlasta våra instruktörer som har en del annat att organisera och tänka på under helgen.

Dykledning
Som vanligt så kommer det att tillsättas 1-2 dykledare varje dag som ansvarar för dykningarna med hjälp av assisterande dykledare. Det är viktigt att de som följer med på lägret och som har dykledarutbildning ställer upp och hjälper till. På så sätt får vi en så säker och trevlig helg som möjligt.

Båtansvar
Vi utser som vanligt frivilliga som får ansvaret för båtarna. Deras uppgift blir att se till att båtarna är tankade, pumpade och sjödugliga varje morgon.

Kock/Kocka
Vi söker även en kock och/eller en kocka som kan ta ett huvudansvar för soppan som serveras på torsdagskvällen. Vi hjälps åt så mycket vi kan för att få en så rolig och trevlig kursavslutning som möjligt.

Funktionärerna utses på hemmaplan innan lägret och presenteras på plats under onsdagskvällen.

Tider och upplägg

Schema v. 20:
Måndag 11/5: Packning, klubblokalen kl 18.30.
Onsdag 13/5: Valfri ankomst. Toppbestigning samt räkfrossa c:a 21.00.
Torsdag 14/5: Dykdag 1. Traditionell Fisksoppa c:a 19.00-20.00.
Fredag 15/5: Dykdag 2. Vi äter pizza gemensamt på kvällen.
Lördag 16/5: Dykdag 3. Grillafton samt “Sista natten med gänget”.
Söndag 17/5: Dykdag 4. Sista dykdagen innan hemfärd.

Schema v. 21:
Måndag 18/5: Uppackning och tvättning, klubblokalen kl 18.30.

Schema v. 22:
Måndag 25/5: Nerpackning och återställning, Klubblokalen kl 18.30.

Priser

Priserna är som vanligt till självkostnad.

Lägeravgift: 600:-
Logi: 285:-/pers/natt inkl slutstäd
Räkfrossa: 100:-
Fisksoppa: 80:-
Flaskfyllning: 80:-/st

Betalning sker på plats.

OBS att priserna på räkorna kan ändras beroende på dagspriset på dem.


Anmälan och mer info

Anmälan görs till:

Gustav Leo via: gustav.erik.leo@gmail.com 076-349 10 52

 

Kursstart Sportdykning 6/2-15

Den enstjärniga sportdykarkursen är grundkursen inom SSDF/CMAS.

Efter avslutad kurs har du tillräcklig kunskap och vattenvana för att dyka i öppet vatten till max 20 meter tillsammans med en parkamrat som innehar enstjärnigt CMAS-certifikat eller motsvarande. I utbildningen ingår lektioner i dykfysik, tabeller, dykmedicin och tillämpad dykning samt utbildning i Hjärt-Lungräddning. Dessutom ingår även praktisk träning i grundläggande livräddning.

Grundkravet för att få börja kursen är att man fyller minst 16 år det året kursen påbörjas, kan simma minst 200 meter, är fullt frisk och att man har genomgått en godkänd läkarundersökning.

På KSDKs kurser så har vi max 4 elever per instruktör på bassängdyken och på utomhusdyken har vi max 2 elever per instruktör. Detta för att öka säkerheten och ge möjlighet till individuell träning. De första övningsdyken i öppet vatten hålls i Uskavi Kalkbrott, strax utanför Nora. De avslutande utomhusdyken görs nere i Smögen, västkusten.

Kursavgiften för 2015 ligger på 4500:-.

Avgiften för kursen skall vara betald senast den 28 februari -15. Väljer man att hoppa av kursen senast den 28/2 så återbetalas allt utom 1000 kr, för kursmateriel och administrativa kostnader. Väljer man att hoppa av kursen efter den 28/2, så sker ingen återbetalning.

I kursavgiften ingår:
– Ett internationellt dykcertifikat: CMAS enstjärnig dykare.
– Kursmaterial.
– Lån av dykutrustning under kursens gång.
– Medlemskap i Karlskoga Sportdykarklubb.
– Försäkring.
– Tidningen Sportdykaren.
– Kursavslutning på Västkusten under Kristi Himmelsfärdshelgen 2015 (13-17 Maj).
– Rätt att nyttja KSDK:s badtider på Strandbadet från vår till höst på onsdags-, fredags-  och lördagskvällar.

Kostnader utöver kursavgiften
– Resa till och från dykplatserna.
– Utrustning i form av fenor, mask, snorkel, dräkt, kniv, klocka, dykdator.

Kursstart i 6 februari 2015

Max antal: 8 st. Först till kvarn gäller……!

För frågor och mer information kontakta:
Joakim Larsson
Rejlarsson@tele2.se
070-493 53 84

Ett annorlunda julfirande

Enligt tradition så klädde fridykarna granen i badhuset. Detta gjordes på lucia den 13:onde december. Man klädde granen på botten av djupa bassäng(4m), hade luciatåg, spelade julmusik och drack glögg och pepparkakor. Ett 30-tal medlemmar deltog i det traditionella lucia- och julfirande som Karlskoga Sportdykarklubb brukar arrangera.

Karlskoga Sportdykarklubb önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

 

 

Tjärnö 2014 – En återblick

Du som inte kunde eller inte ville delta i årets dykläger på Bofors Camping på Tjärnö gick miste om en hel del härliga båtfärder på Kosterhavet med ribben, som styrdes hela veckan av Simon och Hanna i strålande sol ut till fantastiskt fina dykplatser, såsom gamla bekanta Berggylteskär och Persgrund, men också flera nya ställen runt Kosteröarna. T.ex. första turen gick längst söderut runt en platå söder om Ulvillarna och den andra genom Kostersundet långt västerut till en dykplats.

Några dykturer gick nordväst om Koster, som är nästan i klass med Persgrunden;  ett grund kallas numera Jockesten och ett annat heter Ankarskär. En nyupptäckt kobbe norr om Koster döptes om till Bikiniön, där ytbärgarna, på grund av stark sol, badade med hjälp av båtförar-Uffe, medan dykarna fick ännu en ny vacker dykplats i sina loggböcker.

Ett mörkerdyk i vacker solnedgång avslutades med ett premiärbesök på Nord-Koster och den spännande puben Strandkanten, som är inredd av 34 hantverkare!

Badviken på Brattskär besöktes också av många små och stora baddare och Bofors Camping visade sig från sin bästa sida med mycket sol och många salta bad. Naturligtvis diskuterades dagens händelser livligt bland oss 46 deltagare på kvällarna runt grillen!

Hoppas du inte missar allt detta nästa år!

Text och Bild: Tarja Soines

 

 

 

Strandbadet idag(lördag) 11/10-14

INFORMATION

Det är stor tävling av annan förening på Strandbadet idag, lördag den 11 oktober 2014,

Pga. av att avbokning till KSDK ej skett så måste jag nu meddela att för oss gäller i dag:

NORMAL TID 18.00 – 20.00

OMKLÄDNING, TVÄTTRUM, BASTU enl. rutin. Det kan vara trångt med skåptillgång.

BASSÄNG: Tre (3) banor i Gamla (den djupa).    Nya + Övnings + Djungelbadet är inte tillgängliga.

Årsmötet 9/10-14

På torsdagskvällen den 9 oktober hölls klubbens årliga årsmöte.
Mötet hölls på Strandkanten i Karlskoga.

Man gick igenom styrelsens verksamhets- och förvaltningsberättelse. Man fastlade medlemsavgifterna och aktivitetsplanen för 2015. Även budgeten för 2015 behandlades.
Valberedningen presenterade sitt förslag av befattningshavarna, som sedan fastslogs av årsmötet.

Man hade ordnat med en Skype-anslutning, så Jan och Lena Haglund satt med i italien via videolänk på mötet .

Direkt efter årsmötet höll den nya styrelsen ett kort konstituerande möte där styrelseposterna tillsattes.

Efter årsmötet så avnjöts en god filébuffe som Strandkanten dukat fram.

Styrelsen för 2015 är enligt följande:

– Ordförande: Ulf Eriksson
– Vice Ordförande: Michael Bodin
– Sekreterare: Gustav Leo
– Kassör: Jan Haglund
– Materialsamordnare: Christer Sundell
– Instruktörssammordnare: Joakim Larsson
– Ungdomsansvarig: Christer Furuberg
– Suppleant: Camilla Sånebo Hellman
– Suppleant: Sören Olsson
– Suppleant: Rune Arvidsson
– Suppleant: Mehphare Persson

 

 

Gabbes 2014

Sol och regn, blåst och stiltje, men bra dyk. Så kan årets fridykarläger Gabbes sammanfattas. Antalet deltagare var rekordlågt i år, 45 stycken, 18 fridykare och 14 apparatdykare. Det låga antalet berodde på att lägret flyttats fram en vecka. I sista stund fick turbåten Donalda som alltid kör oss ut till Långeskär, en ny kund hon inte kunde tacka nej till. Tyvärr hade många redan tagit ut semestern och kunde inte flytta fram den en vecka. Men för oss andra blev det ett mycket omväxlande läger.

Torsdag förmiddag. Donalda ligger till vid kajen vid Grebbestad. Bara att spotta i nävarna och börja bära. Allt ska med. Kökstält, mat till alla deltagarna. Toaletter, kompressor, elaggregat och packning till alla deltagare. Ute på Långeskär startar ett organiserat kaos och vi är bra på det. Lägret fyller 41 år så rutinerna sitter i ryggmärgen. Ett myller av folk bygger upp lägret på nolltid.

Lägeransvarige, Ulf Eriksson håller sin genomgång av reglerna. Alla får sina uppgifter. För det är just därför allt fungerar friktionsfritt, alla är med och hjälper till. Som vanligt åker fridykarna i väg och letar drivved. Elden vid lägret brinner nästan dygnet runt. Redan under eftermiddagen är det dags för första dyket. Skönt att få bryta ytan och bege sig ner i djupet.

Årets läger blev lite som ett vartannatdagsläger. Först regn och blåst. Sedan sol och så regn och blåst igen.

Fredagsmorgon. Klockan 08.00 ljuder slagen mot frukostkastrullen och alla kommer upp. Kökschefen Ann Eriksson och Lotta Karlsson har just lagat i ordning frukosten. Natten hade varit både regnig och blåsig, så det var skönt att titta ut ur tältet och möta solen som just stigit upp. Men dagen blir ömsom regn och ömsom sol.

Dykbåtarna går ut till Väderöarna med både sportdykare och fridykare. När kvällen kommer åker en båt ut full med nattdykare. En underbar upplevelse att dyka runt i mörkret, enbart med sin lampa och se allt djurliv som rör sig på botten.

Lördag och lägret flyttar ut till Väderöbo. Sista anhalten före det öppna havet. Lite skumpig resa ut men bra dyk. Fridykarna åker ut till ett mindre skär där sälarna simmar runt med fridykarna. En otrolig upplevelse.

När kvällen kommer anländer även ovädret. Ett stormliknande väder drar in och vårt stora kökstält monteras ner innan vinden får tag i det. Vinden blåser, men vi har det rätt så bra ändå. Under lördagen har alla fotografer lämnat in bilder till Sören Olsson som ordnar en bildvisning under kvällen. Det är bilder från både under och över ytan.

Söndagen startar som lördagen slutar. Blåsten ligger på och nedpackning av lägret startar. Donalda kommer och allt plockas på båten. Vid lunchtid är allt framme vid Grebbestad och 2014 års fridykarläger är avslutad. En blåsig, men mycket trevligt och roligt läger och de flesta kramar varandra och säger, ”vi syns nästa år”.

Text: Anders Persson
Bild: Anders Persson,  Mia Bergsten och Gustav Leo

 

 

 

Vansbrosimmet 2014

KSDK skötte en del av säkerheten vid Vansbrosimningen 2014.

KSDK var för andra året i rad till vansbro med en grupp medlemmar för att stå för en del av säkerheten vid vansbrosimningen, som pågick mellan 4-6 juli 2014. I år var det nedkortat från 3000 meter till 1500 meter på grund av låg vattentemperatur. I år hade de satsat på att öka säkerheten med hjälp av en mer dykbåt är förra året, bryggor efter huvuddelen av banans sträckning samt personal på SUP:ar (stand up paddleboard). Nytt för i år var också ”Öppen älv” som liknar öppet spår vid vasaloppet, med individuell start under en timme dagen innan den stora tävlingen.

Totalt var det 11 personer och 3 båtar från KSDK som begav sig till dalarna för att hjälpa till med säkerhetsarbetet vid simtävlingarna under tre dagar. 9 st av oss åkte upp kvällen innan den första tävlingsdagen för att lägga i båtar och för att göra en badplatsrensning vid de tre startplatserna (som bara blev två p.g.a. nedskrotningen av banan). De övriga två anslöt på kvällen dagen efter.

Varje båt med besättning (båtförare, ytbärgare och dykare) var tilldelad var sin del av simsträckan. Jag var båtförare i dykbåt 1 och även ansvarig för alla dykbåtarna under de två första dagarna, min båt hade startsträckan (de första 500 metrarna av tävlingen). Som tur var behövde vi inte ingripa vid något tillfälle för att simmare hade problem. Det vi gjorde vara att försöka följa med varje startgrupp och se om alla såg ut att må bra. Vi hjälpte också till med att se till att simmarna höll sig innanför avspärrningarna, plockade upp tappade eller slängd utrustning som flöt i vattnet och hjälpte till att laga avspärrningarna när de gick sönder.

Det var ett roligt och bra gäng som var med i år, några var med vid förra årets tävlingar och ganska många var nya för i år. Vädret var på topp och alla blev lite brunare på de ytor som inte täcktes av våtdräkt, kläder och flytväst. Vissa av oss underhöll oss, funktionärer och tävlande med lite sittande dans i fören på båten till uppvärmningsmusiken vid start. Det såg ut att uppskattas av alla.

Boendet var på samma ställe som förra året, i en stuga och husbuss strax utanför vansbro, med ett överflöd av mygg på kvällarna. Vi hade även med en familj med egen husbil med upp.

Hör av er till styrelsen om ni vill hjälpa till nästa år, det är helt klart en upplevelse att vara med.

Text och bild: Michael Bodin

 

Gabbes 2014 (OBS v.33)!!

 GABBES FÖR 42:e GÅNGEN 14-17 AUGUSTI. Detta är vårt speciella juniorläger, som är på Långeskär utanför Fjällbacka.
Uppdatering 20140805 det finn gott om platser kvar på lägret. Nytt för i år är mattältet. Om det blir bra väder åker vi alla ut till Väderöbod/Guleskär då kan två tuber behövas.
Anmälda 5/8, 43 st

##OBS## NY VECKA      V.33      NY VECKA ##OBS##

Planering inför Gabbes 42:e läger 2014.

Årets Gabbe läger äger rum mellan den 14 och 17 augusti. De som reser från Karlskoga eller andra platser ska vara på plats i Grebbestad torsdag senast klockan 11.00.  Donalda ligger vid kajen från klockan 10.00 och avgår när hon är lastad ifrån kajen bredvid fiskemottagningen. Bilar och kärror parkeras i vanlig ordning uppe vid kyrkans långtidsparkering. Passa på och ät er medhavda lunch ombord på Donalda under färden ut tillLångeskär. Båtfärden tar ca 50 minuter. Torsdagens lunch måste var och en ordna själv eftersom inte köket har kommit igång. Middag blir ute på ön ca 18.00. Hämtning av sent ankomna sker från Fjällbacka ca 18.00. Kostnad per person är 90 kr. Logistikansvarig är Hans Ring 0702505076. Vi bor i egna tält på Långeskär. Mat serveras morgon och kväll. Lunch fixar man själv genom att göra extramackor på morgonen. 220 volt och laddnings station finns tillgängligt i mattältet.

Program 2013 Långeskär:

  1. Alla dagarna dyker och fridyker vi runt Långeskär och även ute på Väderöarna  om vädret tillåter.
  2. Nattdyk för alla som vill
  3. Fototävling för bilder över och under vattnet anordnas.
  4. Sälsafari
  5. Fridykning med sälar.
  6. Fiske efter makrill och krabba
  7. Söndag ca  klockan 13.30 avgång från Långeskär.

Tid för återkomst till Karlskoga på söndag är omkring kl. 21.00. Middag denna dag äts på någon matservering.

Kostnader för lägret:
Junior                                                                          525 kr
Senior                                                                         1000 kr
Icke dykande senior                                                    770 kr
Dykare icke medlem i KSDK eller värmlandsklubb   300 kr
Senior icke medlem i KSDK                                       150 kr
Dykutfärder till väderöarna                                           80 kr
Dykutfärd Persgrund vid bra väder                             150 kr
Plats i bil för senior och junior                                     300 kr
Hämtning i Fjällbacka                                                    90 kr
Senior är man vid fyllda 18 år

Anmälan: I år maximerar vi antalet deltagare till 80 personer och max 35 dykare. Fram till 22/7 har KSDK medlemmar förtur och icke KSDK medlemmar hamnar på en turordningslista. Mellan 22/7 och 9/8 är det först till kvarn som gäller. Maila ulf@toolus.se eller ring Ulf Eriksson 070-5685511. OBS! Avgifterna för läger och ev.  resa ska betalas in på vårat bankgiro 5598-0536 eller postgiro 578178-6 senast 3/8. Om avbokning göres efter senaste anmälningsdagen, återbetalas halva lägeravgiften.

Här är en lista över utrustning som alla bör ha med:                              

Mat för torsdagen, toaprylar
Mugg, bestick, termos, tallrik stor och djup
Ficklampa,gärna vattensäkerför nattsnorkling, dykprylar.
Liggunderlag eller luftmadrass, sovsäck eller liknande, tält
Fiskredskap, om ni har
Mössa och varma kläder, regnkläder, FLYTVÄST

Organisation:
Lägeransvarig:                   Ulf Eriksson
Kök:                                    Ann Erdborn-Eriksson, Lotta Larsdotter Fridykare:                           Christer Furuberg m.fl.                           Dykledaransvarig:              Lars-Ivar Westgaard                               Ekonomi:                            Lena Haglund

Lägerledarna har möte söndag 10/8 i klubblokalen klockan 19.00.

Viktiga datum för packning och materialvård: Alla som kan, skall komma till klubblokalen onsdagen den 13/8 klockan 18.00 för att lasta klubbens materiel på kärrorna. Det är särskilt viktigt att juniorerna kommer för att prova ut och gå igenom våtdräkterna och laga dem, för att de skall vara så täta och varma som möjligt. Måndag 18/8 är det uppackning och materialvård i klubblokalen från kl. 18.00 ju fler vi är desto snabbare går det.

  Välkomna

Tjärnö 2014

Tidpunkt:  7 – 13 juli, måndag – söndag. (De som kan, anländer söndag eftermiddag den 6 juli, så kan vi iordningställa kompressor och sjösätta båt/båtar.) Häng med och dyk, fridyk, bada och sola, fiska, grilla och må’ gott på KSDK’s årliga dykläger vid Kosterhavet. Kosterhavet bjuder på många fina dykplatser såsom Berggylteskär, Saltö sydspets, Krugglö, Vattenholmen, Brattskär mm. Lägret år 2011 hade så fina förutsättningar en dag, så dykplatsen Persgrund blev tillgänglig, till allas förtjusning.

Vi bor på Bofors Camping, i husvagn, i tält, stuga eller vandrarhemmet.
Bokningar för vald kategori av camping görs direkt till Bofors Camping:

http://www.boforscamping.com/

Tältplats samt husvagnsplats med eller utan el,(behöver inte förbokas).
Stugor och vandrarhem behöver man boka i god tid för att vara säker på att man får tillträde. Möjlighet att boka stugor/vandrarhem startar i mars.
På morgnarna träffas vi på campingens brygga, går ut till någon ö, byter om och går till dykplatsen, dyker, går tillbaka till ön, fikar, gör ett ytterligare dyk för de som vill, och är sedan tillbaka vid bryggan vid 16-tiden. Alternativt så byter vi om vid bryggan och går direkt till dykplatserna. .

Mottagare av anmälningar till Tarja Soines, tfn: 073-501 84 18 eller mail
tsoines@hotmail.com

Packa klubbmaterial gör vi gemensamt måndagen den 30:e juni kl. 1830 vid klubblokalen. När vi kommit hem ska klubbmaterial packas upp och vårdas. Detta händer på måndagen den 14 juli kl. 1830 vid klubblokalen.

Tjärnö 2014        
           
  dag 1 dag 2 dag 3 dag 4 dag 5-7
Familjemedlemskap 140 280 420 560 700
Senior/Junior 125 250 375 500 625
Icke medlem, dykare 175 350 525 700 875
Icke medlem, ej dykare 125 kr / dag        
Persgrund extra 90 kr / dykare