Dykhelg i Tuna Hästberg 26-27 mars 2022

Tuna Hästberg weekend 26-27 Mars 2022

2 495 kr

Helgen 26-27 mars kan du hänga med Team Dykshopen och Karlskoga sportdykarklubb till Tuna Hästbergs gruva som är belägen på Idkerberget mellan Ludvika och Borlänge. Vi lovar en härlig helg med skön gemenskap och dykning i kristallklart vatten där sikten oftast är minst 30-meter. Utfärden är för dig som har minst AOW (Advance Open Water Diver) eller liknande och vill dyka i de fina öppna delarna där du har fri uppstigning och för dig som är certifierad gruvdykare och vill dyka i overhead miljön.

Med på utfärden så har vi 3st gruvdykare som guidar under båda dagarna samt landpersonal som ser till att vi får lunch och fika mellan dyken i de sköna värmerummen.

Du kan boka din plats genom att anmäla dig till Camilla Sånebo. Betalning 2-veckor före eventet till dykshopen. Vi har 13 platser. Sista anmälningsdag är 31 december sedan kommer vi öppna anmälan för Karlstad klubben.

I priset ingår: Boende 2-nätter, 2st lunch, 2st frukost, 1st gemensam middag lördag, fika, äventyrsturen samt skön dykning med erfarna guider. Gasfyllning görs enkelt nere i gruvan och kostnad för fyllning tillkommer.

Varmt välkommen att hänga med oss på Dykshopen till Tuna Hästberg!

Dyk med hajar, delfiner och dugong – Röda havet 2021

Årets klubbresa med Karlskoga SDK gick i år tilll Röda havet och rutten, ”Deep south”. En populär rutt som bjöd på många bra dyk.

Den södra rutten bjöd tog oss till Daedalus, Rocky island, Zabargad, St John, Folu Bay, Elphinstone och några dyk utefter kusten. Johan Östlund har blivit klubben arrangör av utlandsresor och även om pandemin ställde till det så blev det en bra resa.

Vår dykbåt, Golden Dolphin

Resan började lite avslaget. Vi övernattade vid ett rev på väg ut till Daedalus. Okej väggdyk, men dåligt med liv. Men alltersom dagarna gick så kom även det fantastiska djurlivet. Vi dök med hammarhaj och revhaj vid Daedalus, vitfenade oceanhajar såg vi vid flera av reven. De kom oftast vid vår båt när vi avslutade dyken.

Vi snorklade med delfiner vid en lagun i Flu Bay, och mötte en majestätisk Eagelray som svävade fram i strömmarna runt Elphinstone.

Anders Persson och Mehpare Persson på väg till revet.

Vi simmade med stora Gröna havssköldpaddor vid Marsa el Shomi och vid samma vik dök vi under en Silverspetshaj som kom vid ytan. Men det mest magiska med resan inträffade mellan andra och sista dyket på resan vid Marsa el Shomi. I viken finns en sanbotten med sjögräs, områden där Dugonger finns. De är extrem ovanliga i Röda havet och våra guider skrattade när vi frågade om vi skulle få se någon. ” En gång på tusen”, svarade guiden. Under ytintervallen såg några från soldäcket något stort och grott närma sig upp på revet. När varelsen kom närmare skrek en person, ”En dugong”. Ganska snart var vi i vattnet och vi fick några minuters möte med en dugong. Magiskt.

Bra resa, trevligt sällskap och många skratt.

Vi delades upp i två grupper. Här är grupp B på väg ner i vattnet med vår guide Farrid.
Fyrhuset på Daedalus reef
Utsikt från fyrhuset på Daedalus reef
Gruppen samlad i fyrhuset på Daedalus reef
Mehpare Persson vid fyrhuset på Daedalus reef
Mehpare vid säkerhetsstoppet under vår båt
Janne och Uffe besökte maskinrummet och maskinisten på Golden Dolphin

Magiska grottdyk vid St Johns Cavereef
Det blev många trevliga kvällar med många skratt.
Det blev många trevliga kvällar med många skratt.
Det blev många trevliga kvällar med många skratt.

Höstdyk i Gullmarsfjorden 2021

Årets höstdyk i Gullmarsfjorden är avklarad, Vi hade några fina dagar med fint väder, bra dyk och trevligt sällskap. Nytt för i år så har vi bytt boende till Hotel Lysekil och deras satsning på dykare. Ett bra boende.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dykläger i Ålesund

Då var årets stora resa över. Det har varit fyra fantastiska dagar i Norge och Ålesund. Förutom de vackra dyken så är naturen magisk bland de höga fjälltopparna. Vi bodde på Ålesunds dykcenter som låg ett tjugotal meter från havet och bryggan. Vi hade med vår egen rib upp så vi klarade oss helt själv. Vi hyrde hela centret så vi fick rå om oss själva.

Vi gjorde tre fantastiska vrakdyk på D/S Iris, Konsul Carl Fisser och Öygard. De två första sänktes under andra världskriget Vraken låg från 50 meter och upp till 20 meter. Under lördagen åkte vi upp i fällen till en typisk liten fjällsjö med namnet Lyngstøylvatnet. För mer än 100 år sedan var det som vilken dalgång som helst som ligger mellan de branta fjällsidorna. Genom dalen gick en huvudväg flankerad av stenmurar och under den stensatta vägen går tunnlar där fjällbäckarna kunde rinna ut i älven som rann parallellt med vägen. I dalen fanns flera säterbodar där folk bodde. En natt 1908 rasade en del av berget ner och blockerade den lilla älven som gick genom byn. På bara några dager låg hela byn under vattnet. Klart vatten och annorlunda dykning. Man simmar omkring bland murar, staket, grindar och ruinerna av de hus som en gång fanns. Vi som var upp var Anders Persson, Mehpare Persson, Joakim Larsson, Hans Ring, Helena Berg, Johan Andersson och sist, men inte minst Mikael Holmberg som ska ha en stor eloge för det är han som ordnat resan. Bara att buga och bocka och det är inte sista gången vi åkte upp dit. Vi har pratat om att det ska bli en tradition.

Höstdykning Gullmaren

Hösten rycker närmare och det är dags att åka till västkusten för dykning. Helgen 22-24/10 åker vi till Hotell Lysekil för dykning och samkväm. 

Man bokar sitt boende på egen hand på hotell Lysekil (www.hotellysekil.se), där finns gott om boende, både dykarrum och hotellrum. Luft fyller man på hotellet och det finns även torkrum för utrustning där.

Planen är att samlas på hotellet på fredag eftermiddag och checka ut på söndagen vid lunchtid.

Fredag kväll – kvällsdyk i gullmaren

Lördag – 1-3 dyk beroende på ambition

Söndag – förmiddagsdyk

Förhoppningsvis överträffas de senaste årens fina dykning detta år. De senaste åren har bjudit på havskräftor, rocka, bläckfisk mm.

Närmare planering görs på plats beroende på hur många dykare vi blir. En mindre lägeravgift tas ut för att täcka kostnader för båt mm.

OBS. Ambitionen är att ta med RIBen ner, beroende på väder, deltagarantal mm kan detta ändras. Gullmaren bjuder på mängder av fina dykplatser som nås från land så dykningen är inte avhängd att vi har båt. Om vi inte har båt utgår lägeravgiften.

Anmälan ske till Andreas Larsson, 0734463151

49:e upplagan av fridykarlägret Gabbes 2021

För 49:e året så åkte klubben medlemmar till Västkusten för sitt årliga läger “Gabbes”. Lägret började på 70-talet på ön Långesjö, men under de senaste 40 åren har lägret funnits på Långeskär och dit åkte klubben igen.

Cirka 60 medlemmar kom ut till ön och tältade, dök och umgicks. Vädret spelade oss ett spratt, som vanligt. Det blåste kraftigt under fredag och lördag så vi fick riva kökstältet. Men vi klarade oss, som vi brukar göra. Det blev ett riktigt roligt läger och alla ser fram emot nästa år då ”Gabbes” jubilerar och fyller 50 år.

Dykresa till Ålesund Norge 22-26 september

Nu planeras en dykresa till norge och Ålesund den 22-26 september. Max antal personer är kring 20. Ålesund ligger på kusten mellan Bergen och Trondheim. De som driver stället är Ålesunds Sportdykarklubb och de har både båt och boende. https://www.aasdk.no/utleie

Det går att hyra dykcentrets båt om vi har med en erfaren båtförare och vi får stå för självrisken om det skulle hända något. Klubben ordnar boende efter antal anmälda, resa och mat får man står för själv.

För mer information, kontakta Mikael Holmberg

Arbetsdag den 24 april

Den 24 april är det arbetsdag i klubbhuset. På grund av coronapandemin så har vi bestämt att inte vara fler än åtta personer. Den som vill vara med och skruva, städa, laga och inspektera kan kontakta vår materialförvaltare Rune Arvidsson 0768 474103.

Arbetsdagen börja klockan 10.00.

Bra uppslutning vid klubbens isdyk i Möckeln

Tre nöjda dykare, Mikael Holmberg, Johan Svensson och Anders Persson.

Den 13 februari annordnade klubben ett isdyk i Möckeln. Det blev en trevlig dag i solen och många nyfikna kom för att se vad vi gjorde. Ulf Eriksson hade motorsågen med sig, men det blev tuffare än vad vi trott. Isen var tjockare än kniven, cirka 35 cemtimeter. Men efter mycket jobb var isbumlingarna upp på isen. Tre dykare, Anders Persson, Johan Svensson och Mikael Holmberg besökte världen under isen. Möckeln är Möckeln, sikten så där, men det var trevlig att få dyka.

Klubben bjöd på korv, bröd och dricka vilket var mycket uppskattat. Ett 40-tal personer kom för att titta, varav hälften var klubbmedlemmar.

Karlskoga sportdykarklubb vill tacka alla som ställde upp den här soliga lördagen på isen i Möckeln. Speciellt Janne och Lena Haglund som stod för grillningen.

Fotografer är Mehpare Persson och Niklas Hjelm.

Ulf Eriksson sågar upp isen med motorsåg.
Isvaken är klar.
Linskötare Lars-Ivar Westgaard kollar så att linan på Anders Persson sitter bra.
Anders Persson väntar på att få hoppa i vattnet.
Anders Persson hoppa ner i vaken.
Johan Svensson vrider på luften på Anders Perssons paket.
Anders Persson ska ner under isen
Lars-Ivar Westgaard sköter säkerhetslinan med signaler ner till dykarn.
Anders Persson uppe efter sitt dyk.
Mikael Holmberg väntar på sin tur.
Lars-Ivar Westgaard sköter säkerhetslinan med signaler ner till dykarn.
Johan Svensson har kommit upp och Mikael Holmberg ska ner.
Anders Persson och Lars-Ivar Westgaard ärlinskötare åt Johan Svensson och Mikael Holmberg.
När allt är klart så ska isblocken ner i vattnet igen.
När allt är klart så ska isblocken ner i vattnet igen.
När allt är klart så ska isblocken ner i vattnet igen.

Isdyk i Möckeln

Lördag den 13 februari planerar klubben att ha isdyk på Möckeln. Närmare bestämt vid Näset. Minst tvåstjärnig utbildning krävs. Vill ni dyka så kom. Vi börjar vid 11-tiden. Möckeln kan va mörk om snön ligger på isen, så ta med dyklampa. Varma kläder behöver jag inte påminna om. Klubben bjuder på korv och dricka. Vill ni inte dyka, så kom och umgås. Kontakt: Anders Persson 0730 654541

B

Strandbadet stängt till vidare

Hej alla glada som längtar efter badhuset.
På grund av ytterligare nationella restriktioner gällande uthyrning av kommunala idrottsanläggningar så har vi inte tillgång till Strandbadet på våra träningstider.Från den 18 december är Strandbadet stängt.Återkommer med ny information så snart den finns tillgänglig.

God fortsättning önskar styrelsen Karlskoga sportdykarklubb.
Hälsningar/Best Regards ordf. Ulf Eriksson

Dykläger vid Gullmarsfjorden

Foto: Susanne Paulsen, Team Paululsen.

Då var årets dykläger vid Gullmarsforden över. Vi bodde som vanligt hos Glen och Susanne på Team Paulsen. Vi hade egen båt med oss så vi kunde dyka påplatser som man inte tar sig till utan båt. Vi hade en mycket trevlig helg med många bra dyk. Vi såg bläckfisk både rocka. Fotografer, Anders Persson, Mikael De Oliveira och Annett Östlund.

Sjöräddningen vill ha hjälp av klubben

Den 14 november kommer alla Vänerstationer från Sjöräddningssällskapet ha samverkansövning med kustbevakningen någonstans på östra Vänern. De vill ha flera figuranter i torrdräkt, minst fem stycken. Transport kommer ordnas. Finns det intresse i klubben att vara med och öva? Intresserad? Kontakta Mikael Holmberg.

Kursförfrågan

Skulle du vara intresserad av att utbilda dig mer inom dykning vi lägger ut intresse förfrågan på våra olika kurser.

CMAS **

CMAS ****

Nitroxdykare

Dykledare

Oxygen Administration

Children diving

Eller om det är något annat ni är intresserade av kan vi titta på det med

Får vi tillräckligt med intresserade kommer vi starta en kurs

Anmäl till Camilla Sånebo

c.sanebo@hotmail.se

Vid frågor går det att ringa 0703388759