Kursavslutet på Smögen – Nya dykare till klubben

Nyexaminerad elever och ett stort grattis till er. Olle Svensén och Patrik Svensén är nu tvåstjärniga dykare. Marcus Nilsson, Hugo Björndahl, Josef Nilsson och Mikaela Wiberg (saknas på bilden) är nu färdiga dykare, Enstjärniga dykare, och nya medlemmar i klubben. Bra jobbat.

Det var en trevlig resa. Lite blåsigt och guppigt under torsdagen, super väder resten av veckan. Ett bra kursavslut på Makrillviken. Här kommer lite fler bilder från lägret.

 

60-årsfest med många jubilarer

Jubilarer från vänster, Mats Örtegren, Christer Furuberg, Ann Erdbom Eriksson, Ulf Eriksson, Camilla Berglund från SSDF, Janne Haglund, Rune Arvidsson, Anders Persson, Anders Pettersson och Lotta Larsdotter Karlsson och Camille Sånebo,

Klubbens 60-årsfest, “Några år för sent” hölls den 30 september och många kom och hade det väldigt trevligt. Fest kom som sagt några år försent, vi fyllde år 2020, men pandemin kom i mellan.

NYHET! En film från festen ligger i videoarkivet!

Jubileumsdagen började i badhuset med workshop Apnea. Ett fridykasätt vi vill introducera i klubben. Instruktörerna Johan Jontén, Hasse Fogelberg och Jonas Wikström kom till Strandbadet och höll i workshopen och det var en väldigt uppskattad förmiddage. Ett 20-tal person deltog.

Apnea Workshop på Strandbadet.

Därefter övergick förmiddagen till eftermiddag och jubileumsfest i Logehuset i Karlskoga. Ett femtital personer kom och det serverades mat, drycker och Åke och Olle höll i det musikaliska med ett musikquiz och egen repertoar.

Musikquiz med Åke och Olle.

Det delades även ut förtjänsttecken under kvällen av Camilla Berglund från SSDF.

SSDF:s förtjänsttecken Brons fick Ann Erdbom Eriksson,  Christer Furuberg, Rune Arvidsson, Camille Sånebo, Anders Pettersson och Lotta Larsdotter Karlsson.

SSDF:s förtjänsttecken Silver fick, Anders Persson och Janne Haglund.

SSDF:s förtjänsttecken Guld fick  Mats Örtegren.

SSDF:s högsta och finaste förtjänsttecken Delfinen fick Ulf Eriksson.

När klubben firade 50 år gjordes det en jubileumstidning som visar klubben genom alla år. Superfin och värd att läsas!
https://www.karlskogasdk.se/…/2012/05/Tidningen_webb.pdf

FEST FEST FEST

Välkomna till Karlskoga Sportdykarklubbs 60-årsfest  “Några år för sent” Nu är alla tidpunkter klara. Lördag den 30 september 2023 (OBS årtalet) bjuder vi in till fest i Logehuset.   

Klubben fyllde ju 60 år 2020, men på grund av pandemin har vi flyttat fram festen till nu. Bättre sent än aldrig. Vi börjar festdagen med apnea i Badhuset för alla. Inbjudna är instruktörer från Karlstad sportdykarklubb. Därefter blir det fest i Logehuset.

Vi bjuder in till en förmiddag med apnea-övningar i Karlskoga badhus.

Har ni redan anmält er så behöver ni inte göra det igen. Om inte så anmäl till janhaglund@hotmail.com

Apnea Workshop – Karlskoga DK – 2023-09-30

Personlig utrustning:

· Fenor

· Blybälte samt gärna vikter som kan hängas runt halsen (typ ankelvikter). En del finns i badhuset. De som har egna, tar med.

· Tunn våtdräkt (för de frusna). Det finns en del att låna i källaren, men ta med egen.

Prel upplägg:

09.00 Till badhuset

09:15 På kanten vid bassängen eller kafeterian. Info på plats.

Anhållningsövning utan förberedelser – relation till höjdhoppar WR

TED-talk om

Andhållning med förberedelser (förhållningssätt vid andhållning, ligga ner, förberedande FRC andhållning, – >Andhållning)

10:15 genomgång inför att gå i polen, allmän och särskild uppsikt – max 25 m utan särskild uppsikt, förklara stationerna

10:30 ihop i poolen

Station 1 – Invägning,

Station 2 – genomgång frånskjut från kant

Station 3 – Genomgång DYN (delfinkick)

Station 4 – Genomgång DNF (utan fenor)

12:00 färdiga

Festen är i Logehuset, Kanalvägen 9 i Karlskoga. Program nedan. 

17.00 Vi öppnar för lite mingel och småprat 

18.00 Välkomsthälsning 

18.15 – 19.00    KSDK historik o framtid. Lars-Erik Karlsson och Ulf Eriksson 

19.00  – 20.00   Middag.  

20.00 – 20.15   Vad händer i SSDF 

20.15 – 20.30   Utdelning förtjänsttecken 

20.30 – 21.00   Vad kan ni om dykning? Quizz. 

21.00 – sent      Live music på övervåningen.  

Maten kommer att subventioneras av klubben. Det blir en buffé med kyckling och någon variant av kött samt vegetariska o veganska alternativ. Det kommer finnas bar där man kan höpa dricka, öl o vin. Maten kostar 150:- och är sponsrad av klubben. Swish-betalning! 

Anmälan krävs både till Dynamisk apnéa och till kvällens mat. Notera i anmälan om ni önskar buffé, vegetarisk eller vegansk mat.  

Har ni redan anmält er så behöver ni in te göra det igen. Om inte : 

Anmälan senast 20 september till   

Jan Haglund: janhaglund@hotmail.com   

Gasblandarkurs i Karlskoga

Under helgen har 11 dykare gått Gasblandarkurs för Mats Gunnarsson. Anledningen är att klubben köpt en Inline fyllning till klubben där vi på ett enkelt sätt kan blanda Nitrox och Trimix. Den sistnämna är när man blanda i helium i dykgasen.

Alla 11 är nu godkända gasblandare.

Dags för Ålesund 2023

Klubben åker till Ålesund den 20-24 september.

Vi bor i Ålesunds dykklubbs stuga precis vid havet och egen brygga. Luftfyllning finns i stugan.

Boendet kostar 420kr per natt. Tillkommer 1.500 för städning som vi delar på. I övrigt så delas alla kostnader som mat och båtresor lika av alla deltagare. Gissningsvis ca 1.500 kr/person.

För dagarna torsdag-söndag kommer vi ha matlag som får ansvar för maten. Matlaget fixar frukost, en lättare lunch och middag för samtliga deltagare. På söndag endast frukost.

Dykningen planerar vi tillsammans och förra året blev det en mix av naturdyk och vrakdyk. Det finns många intressanta och lättillgängliga vrak i närheten! Vi hyr en RIB av Ålesunds dykklubb torsdag till lördag. Övriga dagar finns det fina landdyk i närheten eller direkt utanför klubbhuset.

Max antal deltagare är 18 personer.

Anmälan senast 3 september.
Till Mikael Holmberg
076-5358649
mikaelholmberg19@gmail.com

Dykresa till Ålesund, Norge, 21-25 september.

Klubben åker till Ålesund den 21-25 september. Toppdyk för både natur- och vrakdyk.

Vi bor i Ålesunds dykklubbs stuga precis vid havet och egen brygga. Luftfyllning finns i stugan.

Boendet kostar 420kr per natt. Tillkommer 1.500 för städning som vi delar på.

I övrigt så delas alla kostnader som mat och båtresor lika av alla deltagare. Gissningsvis ca 1.500 kr/person. Vi kommer ha matlag som får ansvar för maten en dag var. Då fixar man frukost, en lättare lunch och middag för samtliga deltagare.

Dykningen planerar vi tillsammans och förra året blev det en mix av naturdyk och vrakdyk. Det finns många intressanta och lättillgängliga vrak i närheten! Vi hyr en RIB av Ålesunds dykklubb torsdag till lördag. Övriga dagar finns det fina landdyk i närheten eller direkt utanför klubbhuset.

Max antal deltagare är 18 personer.

Anmälan senast 4 september till Mikael Holmberg 076-5358649. mikaelholmberg19@gmail.com

Väldigt bra vrakdyk i Ålesund.
Räkfrossa på dykcentret.
På väg ut för nya dyk.

1111

Karlskoga sportdykarklubb söker fridykarledare

Fridykning har alltid varit ett av klubben ben under hela historien och vi har utbildat fridykare sedan starten på 60-talet. Nu ska klubben även satsa på apnea, en typ av fridykning: se nedan, och söker efter en vuxen ledare som vill vara med och hjälpa till.

Från dykarna.nu

Apnea

Från grekiska ordet απνοια som betyder att hålla andan. Ordet används som en medicinsk term men även som en benämning för avancerad fridykning.

Utrustning:
Inom fridykningen/apnea används delvis liknande utrustning som vid apparatdykning, men exempelvis fenorna är längre, maskerna har mindre volym, masken ersätts ibland av näsklämma. Våtdräkt och viktbälte förekommer inom sporten.

Tävlingsformer:

Variabel vikt: Djupdykning. Dykaren använder vikt på vägen ner, som sedan lämnas inför uppstigningen, vid uppstigningen så tar dykaren ofta hjälp av att dra sig längs uppstigningslinan.

Variabel vikt: Djupdykning. Precis som i variabel vikt, så använder man tyngd för att komma ner, och för att ta sig upp använder dykaren en lyftsäck som drar dykaren till ytan.

Free immersion: Djupdykning. Dykaren får inte använda simfenor. Dykaren drar sig ner längs en lina och sedan drar eller frisimmar upp igen.

Statisk apnea: Ren andhållningstävling, genomförs ofta liggandes på ytan i pool med ansiktet nedåt.

Dynamisk apnea: Längdsimning under ytan, finns klasser både med och utan simfenor. Genomförs i 25 eller 50 m bassäng.

Lyckat läger och två nya dykare

Äntligen kursavslut igen. Pandemin har slagit stopp på vårt traditionsenliga läger för våra dykelever. Under Kristi himmelsfärdshelgen åkte ett 20-tal dykare och elever ner till Smögen och vandrarhemmet Makrillviken. Med oss hade vi både båt och kompressor.

Första dykdagen kunde ha blivit den sista på Smögen med vår rib-båt. En växelvajer gick av ute vid Buskär när vi hade kursdyk. Vi fick larma sjöräddningen som bogserade in oss till land. Duktiga medlemmar i klubben fick ta på ny vajer och båten lagades.

Gemensamheten var det inga fel på. Räkfrossa på torsdag, restaurang på fredag och grillkväll på lördagen.

Redan under fredagen var våra dykelever, Frida Ericsson och Colin Larsson klara med sin utbildning och de blev “riktiga” dykare och de var så duktiga.

Dyk med hajar, delfiner och dugong – Röda havet 2021

Årets klubbresa med Karlskoga SDK gick i år tilll Röda havet och rutten, ”Deep south”. En populär rutt som bjöd på många bra dyk.

Den södra rutten bjöd tog oss till Daedalus, Rocky island, Zabargad, St John, Folu Bay, Elphinstone och några dyk utefter kusten. Johan Östlund har blivit klubben arrangör av utlandsresor och även om pandemin ställde till det så blev det en bra resa.

Vår dykbåt, Golden Dolphin

Resan började lite avslaget. Vi övernattade vid ett rev på väg ut till Daedalus. Okej väggdyk, men dåligt med liv. Men alltersom dagarna gick så kom även det fantastiska djurlivet. Vi dök med hammarhaj och revhaj vid Daedalus, vitfenade oceanhajar såg vi vid flera av reven. De kom oftast vid vår båt när vi avslutade dyken.

Vi snorklade med delfiner vid en lagun i Flu Bay, och mötte en majestätisk Eagelray som svävade fram i strömmarna runt Elphinstone.

Anders Persson och Mehpare Persson på väg till revet.

Vi simmade med stora Gröna havssköldpaddor vid Marsa el Shomi och vid samma vik dök vi under en Silverspetshaj som kom vid ytan. Men det mest magiska med resan inträffade mellan andra och sista dyket på resan vid Marsa el Shomi. I viken finns en sanbotten med sjögräs, områden där Dugonger finns. De är extrem ovanliga i Röda havet och våra guider skrattade när vi frågade om vi skulle få se någon. ” En gång på tusen”, svarade guiden. Under ytintervallen såg några från soldäcket något stort och grott närma sig upp på revet. När varelsen kom närmare skrek en person, ”En dugong”. Ganska snart var vi i vattnet och vi fick några minuters möte med en dugong. Magiskt.

Bra resa, trevligt sällskap och många skratt.

Vi delades upp i två grupper. Här är grupp B på väg ner i vattnet med vår guide Farrid.
Fyrhuset på Daedalus reef
Utsikt från fyrhuset på Daedalus reef
Gruppen samlad i fyrhuset på Daedalus reef
Mehpare Persson vid fyrhuset på Daedalus reef
Mehpare vid säkerhetsstoppet under vår båt
Janne och Uffe besökte maskinrummet och maskinisten på Golden Dolphin

Magiska grottdyk vid St Johns Cavereef
Det blev många trevliga kvällar med många skratt.
Det blev många trevliga kvällar med många skratt.
Det blev många trevliga kvällar med många skratt.

Höstdyk i Gullmarsfjorden 2021

Årets höstdyk i Gullmarsfjorden är avklarad, Vi hade några fina dagar med fint väder, bra dyk och trevligt sällskap. Nytt för i år så har vi bytt boende till Hotel Lysekil och deras satsning på dykare. Ett bra boende.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dykläger i Ålesund

Då var årets stora resa över. Det har varit fyra fantastiska dagar i Norge och Ålesund. Förutom de vackra dyken så är naturen magisk bland de höga fjälltopparna. Vi bodde på Ålesunds dykcenter som låg ett tjugotal meter från havet och bryggan. Vi hade med vår egen rib upp så vi klarade oss helt själv. Vi hyrde hela centret så vi fick rå om oss själva.

Vi gjorde tre fantastiska vrakdyk på D/S Iris, Konsul Carl Fisser och Öygard. De två första sänktes under andra världskriget Vraken låg från 50 meter och upp till 20 meter. Under lördagen åkte vi upp i fällen till en typisk liten fjällsjö med namnet Lyngstøylvatnet. För mer än 100 år sedan var det som vilken dalgång som helst som ligger mellan de branta fjällsidorna. Genom dalen gick en huvudväg flankerad av stenmurar och under den stensatta vägen går tunnlar där fjällbäckarna kunde rinna ut i älven som rann parallellt med vägen. I dalen fanns flera säterbodar där folk bodde. En natt 1908 rasade en del av berget ner och blockerade den lilla älven som gick genom byn. På bara några dager låg hela byn under vattnet. Klart vatten och annorlunda dykning. Man simmar omkring bland murar, staket, grindar och ruinerna av de hus som en gång fanns. Vi som var upp var Anders Persson, Mehpare Persson, Joakim Larsson, Hans Ring, Helena Berg, Johan Andersson och sist, men inte minst Mikael Holmberg som ska ha en stor eloge för det är han som ordnat resan. Bara att buga och bocka och det är inte sista gången vi åkte upp dit. Vi har pratat om att det ska bli en tradition.

49:e upplagan av fridykarlägret Gabbes 2021

För 49:e året så åkte klubben medlemmar till Västkusten för sitt årliga läger “Gabbes”. Lägret började på 70-talet på ön Långesjö, men under de senaste 40 åren har lägret funnits på Långeskär och dit åkte klubben igen.

Cirka 60 medlemmar kom ut till ön och tältade, dök och umgicks. Vädret spelade oss ett spratt, som vanligt. Det blåste kraftigt under fredag och lördag så vi fick riva kökstältet. Men vi klarade oss, som vi brukar göra. Det blev ett riktigt roligt läger och alla ser fram emot nästa år då ”Gabbes” jubilerar och fyller 50 år.

Dykresa till Ålesund Norge 22-26 september

Nu planeras en dykresa till norge och Ålesund den 22-26 september. Max antal personer är kring 20. Ålesund ligger på kusten mellan Bergen och Trondheim. De som driver stället är Ålesunds Sportdykarklubb och de har både båt och boende. https://www.aasdk.no/utleie

Det går att hyra dykcentrets båt om vi har med en erfaren båtförare och vi får stå för självrisken om det skulle hända något. Klubben ordnar boende efter antal anmälda, resa och mat får man står för själv.

För mer information, kontakta Mikael Holmberg