Dyk med hajar, delfiner och dugong – Röda havet 2021

Årets klubbresa med Karlskoga SDK gick i år tilll Röda havet och rutten, ”Deep south”. En populär rutt som bjöd på många bra dyk.

Den södra rutten bjöd tog oss till Daedalus, Rocky island, Zabargad, St John, Folu Bay, Elphinstone och några dyk utefter kusten. Johan Östlund har blivit klubben arrangör av utlandsresor och även om pandemin ställde till det så blev det en bra resa.

Vår dykbåt, Golden Dolphin

Resan började lite avslaget. Vi övernattade vid ett rev på väg ut till Daedalus. Okej väggdyk, men dåligt med liv. Men alltersom dagarna gick så kom även det fantastiska djurlivet. Vi dök med hammarhaj och revhaj vid Daedalus, vitfenade oceanhajar såg vi vid flera av reven. De kom oftast vid vår båt när vi avslutade dyken.

Vi snorklade med delfiner vid en lagun i Flu Bay, och mötte en majestätisk Eagelray som svävade fram i strömmarna runt Elphinstone.

Anders Persson och Mehpare Persson på väg till revet.

Vi simmade med stora Gröna havssköldpaddor vid Marsa el Shomi och vid samma vik dök vi under en Silverspetshaj som kom vid ytan. Men det mest magiska med resan inträffade mellan andra och sista dyket på resan vid Marsa el Shomi. I viken finns en sanbotten med sjögräs, områden där Dugonger finns. De är extrem ovanliga i Röda havet och våra guider skrattade när vi frågade om vi skulle få se någon. ” En gång på tusen”, svarade guiden. Under ytintervallen såg några från soldäcket något stort och grott närma sig upp på revet. När varelsen kom närmare skrek en person, ”En dugong”. Ganska snart var vi i vattnet och vi fick några minuters möte med en dugong. Magiskt.

Bra resa, trevligt sällskap och många skratt.

Vi delades upp i två grupper. Här är grupp B på väg ner i vattnet med vår guide Farrid.
Fyrhuset på Daedalus reef
Utsikt från fyrhuset på Daedalus reef
Gruppen samlad i fyrhuset på Daedalus reef
Mehpare Persson vid fyrhuset på Daedalus reef
Mehpare vid säkerhetsstoppet under vår båt
Janne och Uffe besökte maskinrummet och maskinisten på Golden Dolphin

Magiska grottdyk vid St Johns Cavereef
Det blev många trevliga kvällar med många skratt.
Det blev många trevliga kvällar med många skratt.
Det blev många trevliga kvällar med många skratt.