Michael Fredricsson

Hej Michael Fredricsson, allt bra med dig?
Jepp, det är bra med mig.

Vem är egentligen Michael?
Glad, social, pratar kanske för mycket, men forhoppningsvis inte för mycket.

När började du dyka och varför?
Jag började 98 eller 99 när jag gick sportdykarkursen. Har alltid gillat vatten och fascinerats av vad som döljer sig under ytan.

Har du några andra intressen förutom dykningen?
Fotografering är ett ganska stort intresse, ovan som under ytan. Fiske har jag börjar lite mer med på senaste tiden. Åka snowboard och skidor på vintern

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
Kommer man bara ner under ytan så är det väl ganska perfekt, där är det ju alltid blött i alla fall.

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Jag gjorde ett dyk med Erik Johansson sommaren 2008, där han i början av dyket tog upp en skrivplatta där det stod “Clementin?” och så tog han fram två clementiner och började äta på den ena, jag ville inte ha en just då. Men det var ett kul minne som jag nog kommer att bära med mig. Den andra åt han upp under deko-stoppet i slutet av dyket.

Har du planerat nått kul den kommande tiden?
Jag hoppas kunna gå en kurs i UV-foto framöver.

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Se till att ha kul.

Michael

Tord Olsson

Tord Olsson, vem är du?
Tord Olsson är en som är nyfiken på det mesta. Jobbar på E.ON som säljare av fjärrvärme och fjärrkyla. har fyra barn varav 2 stycken som flugit ut.

När började du dyka?
Jag började dyka 1979. Gick grundkurs Hallsbergs dykarklubb “spiggen” Många dyk blev det i både Vättern och västkusten. Längtan till sydliga vatten blev bara en dröm och den enda dykningen som blev utanför Sverige var några gånger i Norge. 1987 kom dykningen i andra hand och Häng, Skärm och Trikeflyg tog upp en stor del i mitt liv. I hängflygklubben kom Carl Carr in i bilden i slutet på 90 talet. Carl berättade om Egypten. Det fick mig att ta upp dykningen igen i “Söderhavet” som har varit en dröm sedan länge. Har varit med på Carl:s resor vid 4 tillfällen.

Har du några andra intressen?
Familjen och Flygsport i form av trikeflygning tar upp mycket av mitt liv. www.friflyg.nu Är flyglärare sedan ett antal år tillbaka. Tycker även det är kul med gamla bilar och hojar. Att vandra i skog och mark tillhör mina favoriter. Skidor utför och på platten är härligt. Ännu bättre blir det med lite after ski. Mitt mål nu är att försöka dyka mer än bara en vecka på vintern.

Hur ser en perfekt dykdag ut?
Att få genomföra det i ett glatt kamratgäng. Varje dyk har sin tjusning. oavsett vad som man ser.

Har du något favoritdyk?
Röda havet har satt sina spår hos mig med haj som vi såg på Elphinstone i Röda Havet samt vilda delfiner och sköldpadda som man sett ett antal gånger. Men även gamla minnen av bläckfisk i Norge sätter sina spår.
favoriten är dock Röda Havet. Där ser man garanterat alltid något all dyk.

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Det är en fantastisk känsla att få delge sina upplevelser efter ett dyk. Kamratskapet är halva dykning

Vi tackar Tord för att han tog sig tid att presentera sig själv!

Will Pedersen

Hej Will Pedersen, allt bra med dig?
Jajjamänsann!

Vem är egentligen Will Pedersen?
Det är en lagom tjock man i sina hittills bästa år. Jag är 53 och det har bara blivit bättre hela tiden. Gift, med Solveig. Två barn, också med Solveig. Det är Martin född -84 och Magnus född -86. När jag skriver så behöver jag inte hålla reda på hur gamla dom är, och då känner jag mig också ung. (ung ,ungrare, ungrast?)
Jag är född och uppvuxen i Karlskoga, men drog från stan 1980. Sen blev det ett par år i Smedjebacken, femton år i Lund (pojkarna är skåningar båda två), tio år i Karlstad och nu tillbaks, på Aggerud, sedan 2006.
Jobbar på Bäckhammars bruk, med utveckling och teknisk kundtjänst. Kul jobb med en hel del resor.

När började du dyka och varför?
Jag har börjat dyka i år och det är Jannes fel. Jan Haglund och jag har varit skolkamrater på mellanstadiet och klasskamrater på högstadiet. Vi har umgåtts mer eller mindre frekvent, även när vi bott på stort avstånd från varandra. När Jan fick nys om att vi skulle flytta tillbaks, så ställde han och Lena upp och hjälpte till med flyttlasset, på villkor att jag började dyka. Och så blev det. Jag gjorde den enstjärniga kursen i våras och går den två stjärniga nu.

Har du några andra intressen förutom dykningen?
Jag håller på med trolling fiske och försöker jaga lite. Så när folk har försökt få med mig på golf och andra liknande dumheter, har jag i alla år sagt att jag inte har råd med en till materialsport…..

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
Mycket dyk och lite bära.
Och den dagen ska jag ha kortare ben så att dom dj-a fenorna kommer lite närmre, så dom blir lättare att få av och på. (Solveig säger att det räcker med mindre midja)

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Som nybörjare har jag inte så många loggade dyk, men djupdyket vid Ombo Öar i Vättern, där kräftorna hängde på klippväggen som stora spindlar, och gav mig rena Indiana-Jones känslan. Det var häftigt. Eller när vi simmade på en riktigt stor lake under nattdyket.

Har du planerat något kul den kommande tiden?
Jag orkade inte riktigt med långsimmet  i Möckeln, så det har jag kvar. Jag tänkte skjuta på det till i oktober, när man inte blir så överhettad.

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Att jag var den till vänster i augusti bildgåtan , och att det inte alls är sant att mina ungar säger jag liknar ”The Michelin man goes black” i min neopren-torrdräkt.

Jessica Lindqvist

Hej Jessica, allt bra med dig?
Tack, det vore synd att klaga

Vem är egentligen Jessica?
Jag är en vattenälskande livsnjutare som söker kickar och balans. Jag har en simtränande dotter så det känns som om jag är mer i badhuset än hemma 🙂

När började du dyka och varför?
Direkt efter jag flyttat hem från Wien… 2004? Efter 9 år i ett land utan hav längtade jag otroligt mycket efter vatten. Dykningen kompletterade min livslånga relation till just vatten. Jag har vuxit upp på sjön då mina föräldrar var inbitna båtmänniskor, simmat otaliga längder i bassängen då simning var min stora grej, kämpat mig fram med optimist-jollar och vindsurfingbrädor och små gummibåtar… Det fanns bara en väg att gå – nedåt!

Har du några andra intressen förutom dykningen? Många! Men de kretsar kring vatten och friluftsliv i olika former. Jag seglar både kölbåt och jolle. På västkusten har jag en liten Hurley och jag är skeppare för en tjejbesättning på en J24 CRSS – superkul! Jag har dessutom förmånen att vara gast hos en mycket duktig skeppare under de stora och tuffa tävlingarna och har mycket kvar och lära.

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
Havet är spegelblankt. Vattnet är ganska varmt – typ minst 18 grader. Jag är omgiven av positiva och inspirerande människor som tycker om att se andra människor växa. Resten ger sig.

Har du planerat något kul den kommande tiden?
Nu är det skidåkning som står på schemat. Öppet spår är en tradition numera.

Vi tackar Jessica för att hon tog sig tid att svara på våra frågor!

Ulf Eriksson

Vem är egentligen Ulf?
Bor på Rävåsen i hus med min fru Ann vi har tillsammans två utflugna barn som för tillfället bor i Stockholm. Till vardags arbetar jag som säljare mot industrin i eget företag i Kristinehamn.

När började du dyka och varför?
Började dyka 1972 i en nybildad klubb i Ludvika. Var med i första kullen med en gammal attackdykare som ledare. Som själv hade gjort en kursplan. Sedan har det gått lite fram och tillbaka med intresset. Men mer de sista åren.

Dina intressen?
Har stor passion för allt som har med is, snö, vatten och friluftsliv. Allt som har med vatten att göra. Skidor, skridskor och segling. Och lite motion emellan.

Ditt klubbengagemang?
Lite allt i allo. Bidragsansvarig och senast ansvarig projekt ny dykbåt, sammankallande i valberedningen. Vill vara med och påverka klubben till att den ska bli en av Sveriges bästa.

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
En varm sommardag ute på Guleskär (Väderöarna) med klar sikt och mycket att se på.

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Elphinstone, fridyk med delfiner och första gången på Tistelgorm i Röda havet. Även Väderöarna har varit bra.

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Dyk säkert och ha kul samt hjälp till

Jan Haglund

Jan Haglund, vem är du?
Janne Haglund är en man i sina bästa år. Jag är konstruktör (mek) med eget företag (Promek AB) sedan nästan 20 år. Gift med Lena (som också dyker) och har tre mer eller mindre vuxna barn.

När började du dyka?
Jag började nog dyka mentalt när jag var i 10-års åldern. Köpte min första bok om dykning när jag var 12-13 år. Anmälde mig till dykkurs första gången i början på 80-talet men blev tvungen att hoppas av på grund av flytt till Trollhättan så det dröjde ända till 2001 innan tid, plats, ekonomi mm föll på plats och jag och Lena gick på kurs med Lars-Ivar och Mats.

Har du några andra intressen?
Jag åker gärna skidor, utför. På längden blir det mest för motionens skull. Det blir också ett och annat besök i gymet men det är nog inget intresse egentligen utan mera ett nödvändigt ont. Skulle vilja få tid att återuppta flugfiskandet också.

Vad har du för klubbengagemang?
För närvarande är jag kassör i klubben och dykinstruktör. Jag lägger ner en hel del tid på styrelsearbetet och på de utbildningar som klubben driver. Jag hoppas kunna bidra till att utveckla klubben ytterligare, så att vi blir en av Sveriges mest aktiva och attraktiva klubbar. En viktig fråga just nu är en bättre klubblokal.

Hur ser en perfekt dykdag ut?
Den har jag förhoppningsvis inte upplevt än. Klar sikt, stora fiskar, inga bubblor (=rebreather) och bra sällskap är bra basingredienser.

Har du något favoritdyk?
Det finns många dyk som lever kvar i minnet. Första mötet med hajar på Elphinstone i Röda Havet, fridykning med vilda delfiner, ett suveränt RB-dyk på Vämlingen och så det dyket där Harri såg till så att Olle och jag också fick se den lilla röda bläckfisken på ett nattdyk på ”Tyngre Blyholmen” på Tjärnö-lägret 2007.

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Dykning skapar en väldigt speciell sammanhållning. Det måste provas! Våga prova du också.

Vi tackar Janne för att han tog sig tid att presentera sig själv!

Gustav Leo

Hej Gustav Leo, allt bra med dig?
Jag klagar inte, livet leker!

Vem är egentligen Gustav Leo?
Jag är instruktörsansvarig i Karlskoga SDK. Är för övrigt en glad och trevlig kille i sina bästa år. Som gillar att vara ute i naturen.

När började du dyka och varför?
Började fridyka -97(tror jag). 2001 tog jag mitt sportdykarcertifikat, har sedan dess utbildat mig till 2-stjärnig instruktör. Har alltid varit ett blötdjur, så det föll sig naturligt att börja dyka.

Har du några andra intressen förutom dykningen?
Jag aktiv i Röda Korsets Första Hjälpen Grupp i Karlskoga. Gillar annars att vara ute och röra på mig.

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
Alla dagar är perfekta. Bara man blir blöt och kommer ner under ytan. Ju fler man desto trevligare blir det.

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Ett dyk som jag minns, är när vi på Gabbes var ute på Persgrund och havet låg spegelblankt. Alla förhållanden var perfekta.

Har du planerat nått kul den kommande tiden?
Just nu håller jag och min flickvän på att flytta ihop. Så flytten tar upp den mesta tiden av fritiden just nu. Den 16:e Januari kommer jag och Janne dra igång dykkursen för detta år.

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Att man ska våga satsa på det man vill göra, oavsett vad det är. Man ska inte dö nyfiken.

Carl Carr

Hej Carl Carr, allt bra med dig?
Synd att inte klaga!

Vem är egentligen Carl Carr?
En gång med rött hår och d.o. skägg.

När började du dyka och varför?
Började då jag fyllde 40.

Har du några andra intressen förutom dykningen?
Att flyga skärm. Att köra Subaru i stället för Fiat Panda. Argumentera för att nya badhuset ska ligga där Strandbadet ligger. Försöka förtränga den obehagliga känslan som utbyggnaden av avgasdiket genom Karlskoga skapat, då det borde satsats på bro över Möckeln.

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
Vid ett rev på De Rad Si.

Har du något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Simma med vilda delfiner!

Har du planerat något kul den kommande tiden?
Var dag har sin egen glädje.

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Ställ upp på Dig själv.

Vi tackar Carl för att han tog sig tid att svara på våra frågor!

Anders Persson

Vem är egentligen Anders Persson?
Jag heter Anders Persson och är 41 år. Jag har två barn varav en är intresserad av dykning och går en fridykarutbildning.

När började du dyka och varför?
Jag började för fem år sedan och dykning är något jag tänkt börja med sedan barnsben, men det har alltid kommit något emellan.Har du några andra intressen förutom dykningen?
Jag håller på med jakt, allt från bäverjakt till älgjakten. Sedan spelar jag musik i ett punkband.

Hur ser en perfekt dykdag ut för dig?
Alla dykdagar är perfekta. Det är först efter dyket som dagen kanske inte var så perfekt. Ett nytt dykställe är alltid inspirerande.

Har du något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Thistlegorm i Röda Havet. Jag gillar vrak så det var en höjdare. Sedan går isdyket i Möckeln inte av för hackor.

Har du planerat något kul den kommande tiden?
Vi ska åka ner på en dyk/familjeresa till Barcelona i sommar.

Vad vill du säga till alla som läser detta?
Upplev världen under ytan, den kan vara fantastisk.

Vi tackar Anders för att han tog sig tid att svara på våra frågor!