BOKA 30 AUGUSTI FÖR ÄLVSTÄDNING!

Den 30/8 kommer Karlskoga Sportdykarklubb att delta i Älvstädningen. Det är ett projekt som leds av Städa Sverige, Idrottens miljöorganisation.

Älvstädningen är det enskilt största projektet inom Städa Sverige, finansieras av Fortum och i år genomförs för 8:e året i rad. Projektet går ut på att idrottsungdomar städar längs med fem av Sveriges vackra älvar med tillflöde och förra året engagerades 84 föreningar och ungdomar plockade drygt 23 ton skräp!! Gullspångsälven, inkl. Letälven, är en av de fem älvar som städas och som även ska städas i år (övriga älvar är Indalsälven, Ljusnan, Dalälven och Klarälven).

Vi kommer att städa i Letälven, under gångbron i Degerfors den 30 augusti. Tid och samlingsplats bestäms senare men c:a 3 timmar kommer att gå åt. Vi behöver både fridykare, dykare och ”landkrabbor”. Klubben bjuder på korv/hamburgare o dricka.

För att säkerställa deltagarantal behöver jag ha er intresseanmälan senast 15 augusti. Maila till janhaglund@hotmail.com

Passa på och titta på filmen Älvstädningen 2018: https://www.stadasverige.se/project/alvstadningen-2018/

Dyk över dagen till Lunneviken på Västkusten

Den 18 juli gjorde Karlskoga Sportdykarklubb en överdagen dyk till Lunneviken, några kilomter norr om Strömstad.

Det var Joakim Larsson, Anders Persson, Mehpare Persson, Helena Berg, Mikael Holmberg, Henrik Saarentaus och Hasse Ring som gjorde två bra dyk. Vi såg bland annat knaggrocka, havskräfta, hummer, sjökock, Tejstefisk, olika plattfiskar och det var gott om krabbor.

Höstdyk i Gullmaren

Den 23-25/10 planeras en favorit i repris med höstdykning i Gullmaren. Förra året bjöds det på fantastisk dykning med havskräftor, hummer och olika sorters bläckfisk (vi såg faktiskt bläckfisk på varje dyk).

För er som inte dykt i Gullmaren karaktäriseras dykningen av väggar som ofta stupar lodrätt 50 till 100m varvar med platåer och lerbottnar. Djurlivet är unikt för den svenska västkusten med arter som normalt sett finne på djup som man normalt inte når vid sportdykning.

Boende är bokat på Team Paulsen en kort bilfärd från Ormestad. Totalt finns det 12 sängplatser så först till kvarn gäller.

Tanken är att vi genomför 2 st båtdyk på lördagen för de som vill och ett landdyk på söndagen. För de som vill finns utmärkt möjlighet att göra nattdyk på fredag och lördag kväll.

Logipaket 2 innefattar boende frukost och lunchpaket på lördagen.Kostnad 1350:-/ person. Fri luftfyllning ingår. Till detta kommer mindre lägeravgift för att täcka klubbens utgifter.

För den som önskar finns andra boenden i närheten.

Anmälan till Lägerkommendant Andreas Larsson, 073-4463151

Nitroxkurs

Hej dykvänner.

Vill du få ut mer av din dykning? Vill du dyka säkrare? Vill du få kortare ytintervall eller längre bottentid? Då är kanske dykning med förhöjd oxygenhalt (21% – 40% O2) något för dig.

Vi planerar att starta en CMAS Nitrox-kurs i andra halvan av augusti och avsluta under september. Kursen är  teoretisk med några praktiska inslag. Ingen dykning. Vi kör 4-5 träffar om c:a 2 timmar vardera inklusive ett avslutande teoriprov.

Du behöver ha CMAS två-stjärnigt certifikat eller motsvarande från annan organisation för att börja.

Kursen kostar 1.200 SEK och inkluderar allt kursmaterial samt internationellt gällande certifikat.

Anmäl intresse till janhaglund@hotmail.com. Ange gärna förslag på tider då det passar dig eller tid som absolut inte går. 

Karlskoga Sportdykarklubb

Jan Haglund

Kursavslut 2020

Karlskoga Sportdykarklubb vill gratulera sex nya Enstjärniga dykare.

På bilden, instruktör Anders Persson, Erik Edvardsson, Elvira Fernandez, Bengt Eklund, Björn Eklund, Gustav Nordqvist och instruktörerna Camilla Sånebo och Lars-Ivar Westgaard, Fattas på bilden gör Ebba Dagerbäck.

På grund av Covid-19 hade vi inget kursläger i Smögen. I stället gjorde vi dyken i Uskavi och Vättern och avslutade med en dykdag hos Dyk och upplevelse i Smögen. Det blev två bra dyk och vi fick sex nya dykare och medlemmar.

Första utedyken i Uskavi för dykkursen

Den 11 och 18 maj hade årets dykkurs sina dyk vid Uskavi gruvbrott. Vi var ett gäng på elva personer, elever, instruktörer, dykledare och en korvansvarig.

Första söndagen hade vi otur med vädret, regn, kyla och blåst. Men vi hade med oss tält upp så vi klarade oss bra. Andra söndagen var vädret bättre.

Eleverna, Elvira, Bengt, Erik, Björn, Ebba och Gustav har tagit stora steg framåt i dykningen.

Nu tar vi nästa steg och dyker i Vättern till helgen.

VHF-kurs klar

Nu har klubben fyra nya medlemmar som har behörighet att använda VHF radio (SRC, short range certificate). Maria Lindgren, Camilla Sånebo, Mikael Holmberg och Christer Furuberg.
Det finns intresse för att starta en förarbevis kurs nu till hösten. Förhandsanmäl gärna intresse till Ulf, ulferik82@gmail.com

INSTÄLLD! KSDK Höstresa 2020 Röda Havet

På grund av coronaläget har jag meddelat scubatravel att vi ställer in årets resa. Detta har skett i samråd med de deltagare som anmält sig till årets resa. Ny resa kommer bokas när coronaläget är annorlunda.

/Johan

God fortsättning!

Nu är årets resa bokad. I november vänder vi åter till röda havet för en veckas liveaboard. Turen den här gången kallas “Best of the Red Sea” Om det stämmer återstår förstås att se då turen brukar spela en stor roll för vad man får se under vattnet. Men dykplatser som Elphinestone reef, Daedalus Reef, Zabragad Island (med vraket efter ett sovjetiskt spionfartyg), Rocky Island och St Johns ökar chansen för en riktigt bra vecka.

Precis som tidigare köper vi en paketresa av Scubatravel. Mer info om resan finns i bifogad fil. Grundpriset är 20995:- men vid full båt blir priset 17295:- (3700:- i rabatt/person).

Datum 5-12/11 och antalet platser på båten är 20. Alltså något färre än tidigare år.

Anmälan (endast KSDK medlemmar) sker via mail till johan_ostlund@yahoo.se och innehåller för- och efternamn samt personnummer.

/Johan

KSDK Röda havet 2020

Julfirande i badhuset

Vi var närmre 60 personer i badhuset som firade in julen. Med musik och klädning av granen på botten av den djupa delen. Efteråt fick alla glögg och pepparkakor. Tack alla som bidrog. Bilderna och videon talar för sig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PC212758

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PC212758

Uppgraderad och servad ribb

Under helgen har vi haft en arbetshelg med ribben på Furubergs gummi.
Två fulla arbetsdagar. Ett antal punkter hann vi med att beta av. Som ni kanske vet så stals vår plotter tidigare i höstas nere i Isladan

Rengöring, ny luckspärr och nya skruvar på löst lås på aktre boxen, Demontering av gammal plotterbygel gps centralbox plus diverse gamla ledning. Nymontage av ett widescan ekolod som kan visa tredimensionella bilder, 10″ plotter som fungerar med gamla radarn. Nydragning av el och elekronikkablar. Funktionskontroll av alla system på båten. Alla skrovskador år slipade och gelcoatspacklade. Gamla skruvhål spacklade. Ny ankorlina och ny plats. Ny vinyl på pontonerna. Läcksökning luft vatten som delvis är åtgärdat. Förlängd elefantsnabel. Ny huvudströmbrytare smörjning batterikablar. Uppdaterade nya spännband med slitagekuddar. Inventarielista till ribben.
Plus diverse andra småjobb.
Stort tack till: Christer, Anders, Anders, Rune, Maria, Mikael, Östen

Hälsningar Ulf

Maldiverna resan 2019

Bilderna säger allt. En fantastisk resa i trevligt sällskap.
Hälsningar Ulf.

PB212591

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maldives-2019

Maldives-2019

 

Höstdyk i Gullmarsfjorden

KSDK’s höstdyk gick denna gång till Gullmarsfjorden, där vi inkvarterade oss hos Team Paulsen Dykcenter under sista helgen i oktober. Denna gång hade vi båt med oss vilket öppnade upp för dykplatser som man sällan/aldrig kommer till annars.

Nu visade sig Gullmarsfjorden från sin bästa sida, ingen vind och nästan platt vatten. Därutöver siktades det bläckfisk för de med lite tur, varje dykomgång.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kursavslutning i Smögen för klubbens tvåstjärniga dykkurs.

Klubben säger grattis till fyra nya tvåstjärniga dykare, Helena Berg, Mikael Holmberg, Ingrid Norlin och Sudhir Swarnkar.

Vi hade kursavslutet på Dyk och Upplevelse i Smögen. En perfekt helg med god mat, bra dyk och trevlig personal.

Lars-Ivar Westgaard, Helena Berg, Anders Persson, Mikael Holmberg, Ingrid Nordin och Sudhir Swankar.

Soluppgång innan morgonens dyk.

Räkafton.

Ingrid och Sidhir efter nattdyket.

Två överlyckliga dykare. Helena och Mikaels första nattdyk och de hade sett bläckfisk.

Helena och Mikael på väg upp efter nattdyket.

Ingrid och Sudhir gör parkontroll innan nattdyket.

Sudhir innan nattdyket.

Sudhir innan nattdyket

Helena innan nattdyket

Micke sätter ihop dykutrustningen.

Räkafton på dykcentret.

Mellan dyken besökte vi ett insprängt vapenförråd på Sotenäs.

VHF kurs startar nu efter nyår

Kursen kommer att arrangeras som studiecirkel i våran klubblokal.
När alla känner sig mogna för slutprov då bokar vi en auktoriserad förhörsförrättare som måste vara med vid provtagning och godkänna eleven.
När eleven är godkänd då får man ett SRC/VHF certifikat. Som man måste ha för använda VHF radio. Klubben har en licens och en fast radio i ribben samt en bärbar.
Studiecirkeln kan var bra även för de som har en gammal licens.

Anmälan frågor:
Ulf Eriksson, ulferik82@gmail.com
Start: Onsdag 20200108 kl.17.30 ca 1,5-2 timmar och 4-5 gg.

Studiecirkelledare: Ulf Eriksson

Kostnad: studiematerial ca 500 kr (Ksdk betalar hälften)
Förhörsförrättarens kostnader får vi dela på.