KSDK Dykresa till Saudiarabien 2025

Dykvänner

Som flera av er har sett öppnar nu Saudiarabien upp för turism och dykning. Nu finns chansen att dyka på i stort sett orörda rev i röda havet! Vi har bokat en båt för en veckas liveaboard den 16-24 November 2025 (Alltså nästa höst).

För mer information, se bifogad fil.

Det finns totalt 20 platser fördelat på hytter. Det finns en finare hytt. Vill man betala extra för en finare hytt meddelar man mig. (Först till kvarn).

OBS. Det är föbjudet med speedboats i Saudiarabien (även i nödsituationer). Därför krävs CMAS ** (AOW) + 50 loggade dyk för att komma med på resan. Detta krav finns för att vi alla ska få en så bra resa som möjligt.

 

/Johan

Kursavslutet på Smögen – Nya dykare till klubben

Nyexaminerad elever och ett stort grattis till er. Olle Svensén och Patrik Svensén är nu tvåstjärniga dykare. Marcus Nilsson, Hugo Björndahl, Josef Nilsson och Mikaela Wiberg (saknas på bilden) är nu färdiga dykare, Enstjärniga dykare, och nya medlemmar i klubben. Bra jobbat.

Det var en trevlig resa. Lite blåsigt och guppigt under torsdagen, super väder resten av veckan. Ett bra kursavslut på Makrillviken. Här kommer lite fler bilder från lägret.

 

Intresseanmälan för Dykresa till Narvik sommaren 2025

Här kommer en förfrågan om det finns intresse att ordna en dykresa till Narvik och dyka vrak

Planen är att göra den grunda hamnturen där vraken ligger på 12-30 m så har man ett 2* certifikat eller liknande kan man följa med.

Detta är  dykpaket där maxdjupet kommer vara 30 meter, vrakdykning i Narvik, för alla dykare.

 • Söndag – Incheckning:
  Ankomst till Narvik och ombordstigning på Galten.
 • Måndag till fredag – Dykdagar:
  Dykning på jagare och lastfartyg från andra världskriget. Dykdjupet är mellan 12-30 meter.
  2 dyk om dagen.
 • Lördag – Utcheckning:
  Landstigning från MS Galten och hemresa från Narvik.

Det ingår lakan och handduk, Båten tar 12 personer.

Bäddplatser: Totalt 12st (1st kabin 4bäddar, 4st kabin 2bäddar) Kvalitetsängar från Carpe diem

Det finns utrustning att hyra så som flaskor bly finns att låna. Det är fri tillgång på luft och nitrox, Trimix finns med.

Kostnad 2024 är 11000 kr och då ingår mat. Kostnaden kommer justeras för 2025.

Svensk husmanskost som lagas på båten: frukost, lunch och middag, 17st portioner

Båten ligger i hamn under nätterna och vi gör dykningen i hamnen ca 10-20 min gångtid till vraken

Planen är att vi skulle göra resan under semester men det fungerar även under hösten om det är ett större intresse för det.

Hur man kommer dit resa med tåg, gemensam bil, flyga resan får samordnas med de som är intreserade.

Vill ni se mer om båten och vraken kan ni gå in på divenarvik.se

Skicka intresseanmälan till Camilla Sånebo c.sanebo@hotmail.se

KSDK Dykresa -24

Nytt år innebär att det är hög tid att planera en dykresa till ett varmare hav än vårat eget. I skrivande stund finns ingenting bestämt eller bokat utan kommentera gärna nedan era tankar och önskemå (logga in för att kommentera)l. Resan planeras som vanligt runt månadsskiftet oktober /november.

Med tanke på läget i röda havet och krig mellan Hamas och Israel känns inte en liveaboard i Egypten så lockande för mig, men kommentera gärna om ni har någon annan åsikt.

En annan fråga att ta ställning till är om vi ska boka själva eller via resebyrå. Resan i somras björ ju på några negativa överaskningar men några av er kanske valde att ta 4000 kr rabatt på Scuba travel?

Priserna nedan är alltså endast indikationer och utan eventuella grupprabbater (brukar vara 1000 kr rabatt för var 10 deltagare vi blir.

Några alternativ som kommit upp är:

 • Malta. Enkelt att komma till, både vi köpt paketresa och om vi väljer att boka själva. Ingen tropisk dykning men mycket vrak, grottor och bra sikt. Räkna med max 20 grader i vattnet. Tyvärr inga direktflyg i november så resvägen blir krångligare än under högsäsong (sommar/tidig höst) Prisindikation Scubatravel 1 vecka inkl 10 dyk 18 000 kr/pers.
 • Jordanien dykning med kombination till Petra Spännande resmål med revdykning i aqaba-viken röda havet. Landbaserad dykning. Möjlighet till spännande utflykter och alltså bra även för ickedykare. Prisindikation Scubatravel 8 dagar, 8 dyk inkl utflykt till Petra 20 000kr/pers.
 • Bonaire. Av många ansett att vara karibiens bästa dykning, klara vatten och sol garanteras. Möjligt att boka själva eller via paketresa.Tyvärr relativt dyrt pga ogynsamm kronkurs. Prisindikation Scubatravel: Flyg inkl. 1 veckas boende i lägenhet och hyrbil, fri dykning. 28 000 kr/pers
 • Oman, bubblare med annorlunda tropisk dykning. Tyvärr inklämt mellan Iran och Jemen. Landbaserat boende möjligt men Livaborad antagligen bäst.
  Prisindikation Scubatravel, 1 veckas Liveaboard 27-28 000 kr/pers

Nytt videoarkiv

Utvalda

Sören Olsson har under många år dokumenterat våra läger och resor med sina videokameror. Nu finns äntligen dessa filmer tillgängliga här på hemsidan, du hittar dem i menyn under “Läger”. Ett stort tack till Sören som låtit oss ta del av detta material och för allt jobb han har lagt ned i dessa filmer. Har du också en film från något av våra arrangemang som du vill dela med dig av, hör av dig så kan vi lägga upp den på sidan.

Videoarkiv

60-årsfest med många jubilarer

Jubilarer från vänster, Mats Örtegren, Christer Furuberg, Ann Erdbom Eriksson, Ulf Eriksson, Camilla Berglund från SSDF, Janne Haglund, Rune Arvidsson, Anders Persson, Anders Pettersson och Lotta Larsdotter Karlsson och Camille Sånebo,

Klubbens 60-årsfest, “Några år för sent” hölls den 30 september och många kom och hade det väldigt trevligt. Fest kom som sagt några år försent, vi fyllde år 2020, men pandemin kom i mellan.

NYHET! En film från festen ligger i videoarkivet!

Jubileumsdagen började i badhuset med workshop Apnea. Ett fridykasätt vi vill introducera i klubben. Instruktörerna Johan Jontén, Hasse Fogelberg och Jonas Wikström kom till Strandbadet och höll i workshopen och det var en väldigt uppskattad förmiddage. Ett 20-tal person deltog.

Apnea Workshop på Strandbadet.

Därefter övergick förmiddagen till eftermiddag och jubileumsfest i Logehuset i Karlskoga. Ett femtital personer kom och det serverades mat, drycker och Åke och Olle höll i det musikaliska med ett musikquiz och egen repertoar.

Musikquiz med Åke och Olle.

Det delades även ut förtjänsttecken under kvällen av Camilla Berglund från SSDF.

SSDF:s förtjänsttecken Brons fick Ann Erdbom Eriksson,  Christer Furuberg, Rune Arvidsson, Camille Sånebo, Anders Pettersson och Lotta Larsdotter Karlsson.

SSDF:s förtjänsttecken Silver fick, Anders Persson och Janne Haglund.

SSDF:s förtjänsttecken Guld fick  Mats Örtegren.

SSDF:s högsta och finaste förtjänsttecken Delfinen fick Ulf Eriksson.

När klubben firade 50 år gjordes det en jubileumstidning som visar klubben genom alla år. Superfin och värd att läsas!
https://www.karlskogasdk.se/…/2012/05/Tidningen_webb.pdf

FEST FEST FEST

Välkomna till Karlskoga Sportdykarklubbs 60-årsfest  “Några år för sent” Nu är alla tidpunkter klara. Lördag den 30 september 2023 (OBS årtalet) bjuder vi in till fest i Logehuset.   

Klubben fyllde ju 60 år 2020, men på grund av pandemin har vi flyttat fram festen till nu. Bättre sent än aldrig. Vi börjar festdagen med apnea i Badhuset för alla. Inbjudna är instruktörer från Karlstad sportdykarklubb. Därefter blir det fest i Logehuset.

Vi bjuder in till en förmiddag med apnea-övningar i Karlskoga badhus.

Har ni redan anmält er så behöver ni inte göra det igen. Om inte så anmäl till janhaglund@hotmail.com

Apnea Workshop – Karlskoga DK – 2023-09-30

Personlig utrustning:

· Fenor

· Blybälte samt gärna vikter som kan hängas runt halsen (typ ankelvikter). En del finns i badhuset. De som har egna, tar med.

· Tunn våtdräkt (för de frusna). Det finns en del att låna i källaren, men ta med egen.

Prel upplägg:

09.00 Till badhuset

09:15 På kanten vid bassängen eller kafeterian. Info på plats.

Anhållningsövning utan förberedelser – relation till höjdhoppar WR

TED-talk om

Andhållning med förberedelser (förhållningssätt vid andhållning, ligga ner, förberedande FRC andhållning, – >Andhållning)

10:15 genomgång inför att gå i polen, allmän och särskild uppsikt – max 25 m utan särskild uppsikt, förklara stationerna

10:30 ihop i poolen

Station 1 – Invägning,

Station 2 – genomgång frånskjut från kant

Station 3 – Genomgång DYN (delfinkick)

Station 4 – Genomgång DNF (utan fenor)

12:00 färdiga

Festen är i Logehuset, Kanalvägen 9 i Karlskoga. Program nedan. 

17.00 Vi öppnar för lite mingel och småprat 

18.00 Välkomsthälsning 

18.15 – 19.00    KSDK historik o framtid. Lars-Erik Karlsson och Ulf Eriksson 

19.00  – 20.00   Middag.  

20.00 – 20.15   Vad händer i SSDF 

20.15 – 20.30   Utdelning förtjänsttecken 

20.30 – 21.00   Vad kan ni om dykning? Quizz. 

21.00 – sent      Live music på övervåningen.  

Maten kommer att subventioneras av klubben. Det blir en buffé med kyckling och någon variant av kött samt vegetariska o veganska alternativ. Det kommer finnas bar där man kan höpa dricka, öl o vin. Maten kostar 150:- och är sponsrad av klubben. Swish-betalning! 

Anmälan krävs både till Dynamisk apnéa och till kvällens mat. Notera i anmälan om ni önskar buffé, vegetarisk eller vegansk mat.  

Har ni redan anmält er så behöver ni in te göra det igen. Om inte : 

Anmälan senast 20 september till   

Jan Haglund: janhaglund@hotmail.com   

Gasblandarkurs i Karlskoga

Under helgen har 11 dykare gått Gasblandarkurs för Mats Gunnarsson. Anledningen är att klubben köpt en Inline fyllning till klubben där vi på ett enkelt sätt kan blanda Nitrox och Trimix. Den sistnämna är när man blanda i helium i dykgasen.

Alla 11 är nu godkända gasblandare.

Utedyk i Uskavi 14 maj

Söndag 14 maj har vi kursdyk i Uskavi.

Detta kan vara perfekt tillfälle att göra ett avrostningsdyk.

Vi åker från klubblokalen kl 08.00 vi kommer grilla korv och hamburgare mellan dyken. Hör av er om ni kommer med så vi vet hur många som kommer

Anmäl er till Camilla Sånebo c.sanebo@hotmail.se