Gasblandarkurs i Karlskoga

Under helgen har 11 dykare gått Gasblandarkurs för Mats Gunnarsson. Anledningen är att klubben köpt en Inline fyllning till klubben där vi på ett enkelt sätt kan blanda Nitrox och Trimix. Den sistnämna är när man blanda i helium i dykgasen.

Alla 11 är nu godkända gasblandare.

Dags för Ålesund 2023

Klubben åker till Ålesund den 20-24 september.

Vi bor i Ålesunds dykklubbs stuga precis vid havet och egen brygga. Luftfyllning finns i stugan.

Boendet kostar 420kr per natt. Tillkommer 1.500 för städning som vi delar på. I övrigt så delas alla kostnader som mat och båtresor lika av alla deltagare. Gissningsvis ca 1.500 kr/person.

För dagarna torsdag-söndag kommer vi ha matlag som får ansvar för maten. Matlaget fixar frukost, en lättare lunch och middag för samtliga deltagare. På söndag endast frukost.

Dykningen planerar vi tillsammans och förra året blev det en mix av naturdyk och vrakdyk. Det finns många intressanta och lättillgängliga vrak i närheten! Vi hyr en RIB av Ålesunds dykklubb torsdag till lördag. Övriga dagar finns det fina landdyk i närheten eller direkt utanför klubbhuset.

Max antal deltagare är 18 personer.

Anmälan senast 3 september.
Till Mikael Holmberg
076-5358649
mikaelholmberg19@gmail.com

Dykresa till Ålesund, Norge, 21-25 september.

Klubben åker till Ålesund den 21-25 september. Toppdyk för både natur- och vrakdyk.

Vi bor i Ålesunds dykklubbs stuga precis vid havet och egen brygga. Luftfyllning finns i stugan.

Boendet kostar 420kr per natt. Tillkommer 1.500 för städning som vi delar på.

I övrigt så delas alla kostnader som mat och båtresor lika av alla deltagare. Gissningsvis ca 1.500 kr/person. Vi kommer ha matlag som får ansvar för maten en dag var. Då fixar man frukost, en lättare lunch och middag för samtliga deltagare.

Dykningen planerar vi tillsammans och förra året blev det en mix av naturdyk och vrakdyk. Det finns många intressanta och lättillgängliga vrak i närheten! Vi hyr en RIB av Ålesunds dykklubb torsdag till lördag. Övriga dagar finns det fina landdyk i närheten eller direkt utanför klubbhuset.

Max antal deltagare är 18 personer.

Anmälan senast 4 september till Mikael Holmberg 076-5358649. mikaelholmberg19@gmail.com

Väldigt bra vrakdyk i Ålesund.
Räkfrossa på dykcentret.
På väg ut för nya dyk.

1111

Karlskoga sportdykarklubb söker fridykarledare

Fridykning har alltid varit ett av klubben ben under hela historien och vi har utbildat fridykare sedan starten på 60-talet. Nu ska klubben även satsa på apnea, en typ av fridykning: se nedan, och söker efter en vuxen ledare som vill vara med och hjälpa till.

Från dykarna.nu

Apnea

Från grekiska ordet απνοια som betyder att hålla andan. Ordet används som en medicinsk term men även som en benämning för avancerad fridykning.

Utrustning:
Inom fridykningen/apnea används delvis liknande utrustning som vid apparatdykning, men exempelvis fenorna är längre, maskerna har mindre volym, masken ersätts ibland av näsklämma. Våtdräkt och viktbälte förekommer inom sporten.

Tävlingsformer:

Variabel vikt: Djupdykning. Dykaren använder vikt på vägen ner, som sedan lämnas inför uppstigningen, vid uppstigningen så tar dykaren ofta hjälp av att dra sig längs uppstigningslinan.

Variabel vikt: Djupdykning. Precis som i variabel vikt, så använder man tyngd för att komma ner, och för att ta sig upp använder dykaren en lyftsäck som drar dykaren till ytan.

Free immersion: Djupdykning. Dykaren får inte använda simfenor. Dykaren drar sig ner längs en lina och sedan drar eller frisimmar upp igen.

Statisk apnea: Ren andhållningstävling, genomförs ofta liggandes på ytan i pool med ansiktet nedåt.

Dynamisk apnea: Längdsimning under ytan, finns klasser både med och utan simfenor. Genomförs i 25 eller 50 m bassäng.

Lyckat läger och två nya dykare

Äntligen kursavslut igen. Pandemin har slagit stopp på vårt traditionsenliga läger för våra dykelever. Under Kristi himmelsfärdshelgen åkte ett 20-tal dykare och elever ner till Smögen och vandrarhemmet Makrillviken. Med oss hade vi både båt och kompressor.

Första dykdagen kunde ha blivit den sista på Smögen med vår rib-båt. En växelvajer gick av ute vid Buskär när vi hade kursdyk. Vi fick larma sjöräddningen som bogserade in oss till land. Duktiga medlemmar i klubben fick ta på ny vajer och båten lagades.

Gemensamheten var det inga fel på. Räkfrossa på torsdag, restaurang på fredag och grillkväll på lördagen.

Redan under fredagen var våra dykelever, Frida Ericsson och Colin Larsson klara med sin utbildning och de blev “riktiga” dykare och de var så duktiga.

Dyk med hajar, delfiner och dugong – Röda havet 2021

Årets klubbresa med Karlskoga SDK gick i år tilll Röda havet och rutten, ”Deep south”. En populär rutt som bjöd på många bra dyk.

Den södra rutten bjöd tog oss till Daedalus, Rocky island, Zabargad, St John, Folu Bay, Elphinstone och några dyk utefter kusten. Johan Östlund har blivit klubben arrangör av utlandsresor och även om pandemin ställde till det så blev det en bra resa.

Vår dykbåt, Golden Dolphin

Resan började lite avslaget. Vi övernattade vid ett rev på väg ut till Daedalus. Okej väggdyk, men dåligt med liv. Men alltersom dagarna gick så kom även det fantastiska djurlivet. Vi dök med hammarhaj och revhaj vid Daedalus, vitfenade oceanhajar såg vi vid flera av reven. De kom oftast vid vår båt när vi avslutade dyken.

Vi snorklade med delfiner vid en lagun i Flu Bay, och mötte en majestätisk Eagelray som svävade fram i strömmarna runt Elphinstone.

Anders Persson och Mehpare Persson på väg till revet.

Vi simmade med stora Gröna havssköldpaddor vid Marsa el Shomi och vid samma vik dök vi under en Silverspetshaj som kom vid ytan. Men det mest magiska med resan inträffade mellan andra och sista dyket på resan vid Marsa el Shomi. I viken finns en sanbotten med sjögräs, områden där Dugonger finns. De är extrem ovanliga i Röda havet och våra guider skrattade när vi frågade om vi skulle få se någon. ” En gång på tusen”, svarade guiden. Under ytintervallen såg några från soldäcket något stort och grott närma sig upp på revet. När varelsen kom närmare skrek en person, ”En dugong”. Ganska snart var vi i vattnet och vi fick några minuters möte med en dugong. Magiskt.

Bra resa, trevligt sällskap och många skratt.

Vi delades upp i två grupper. Här är grupp B på väg ner i vattnet med vår guide Farrid.
Fyrhuset på Daedalus reef
Utsikt från fyrhuset på Daedalus reef
Gruppen samlad i fyrhuset på Daedalus reef
Mehpare Persson vid fyrhuset på Daedalus reef
Mehpare vid säkerhetsstoppet under vår båt
Janne och Uffe besökte maskinrummet och maskinisten på Golden Dolphin

Magiska grottdyk vid St Johns Cavereef
Det blev många trevliga kvällar med många skratt.
Det blev många trevliga kvällar med många skratt.
Det blev många trevliga kvällar med många skratt.

Höstdyk i Gullmarsfjorden 2021

Årets höstdyk i Gullmarsfjorden är avklarad, Vi hade några fina dagar med fint väder, bra dyk och trevligt sällskap. Nytt för i år så har vi bytt boende till Hotel Lysekil och deras satsning på dykare. Ett bra boende.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dykläger i Ålesund

Då var årets stora resa över. Det har varit fyra fantastiska dagar i Norge och Ålesund. Förutom de vackra dyken så är naturen magisk bland de höga fjälltopparna. Vi bodde på Ålesunds dykcenter som låg ett tjugotal meter från havet och bryggan. Vi hade med vår egen rib upp så vi klarade oss helt själv. Vi hyrde hela centret så vi fick rå om oss själva.

Vi gjorde tre fantastiska vrakdyk på D/S Iris, Konsul Carl Fisser och Öygard. De två första sänktes under andra världskriget Vraken låg från 50 meter och upp till 20 meter. Under lördagen åkte vi upp i fällen till en typisk liten fjällsjö med namnet Lyngstøylvatnet. För mer än 100 år sedan var det som vilken dalgång som helst som ligger mellan de branta fjällsidorna. Genom dalen gick en huvudväg flankerad av stenmurar och under den stensatta vägen går tunnlar där fjällbäckarna kunde rinna ut i älven som rann parallellt med vägen. I dalen fanns flera säterbodar där folk bodde. En natt 1908 rasade en del av berget ner och blockerade den lilla älven som gick genom byn. På bara några dager låg hela byn under vattnet. Klart vatten och annorlunda dykning. Man simmar omkring bland murar, staket, grindar och ruinerna av de hus som en gång fanns. Vi som var upp var Anders Persson, Mehpare Persson, Joakim Larsson, Hans Ring, Helena Berg, Johan Andersson och sist, men inte minst Mikael Holmberg som ska ha en stor eloge för det är han som ordnat resan. Bara att buga och bocka och det är inte sista gången vi åkte upp dit. Vi har pratat om att det ska bli en tradition.

49:e upplagan av fridykarlägret Gabbes 2021

För 49:e året så åkte klubben medlemmar till Västkusten för sitt årliga läger “Gabbes”. Lägret började på 70-talet på ön Långesjö, men under de senaste 40 åren har lägret funnits på Långeskär och dit åkte klubben igen.

Cirka 60 medlemmar kom ut till ön och tältade, dök och umgicks. Vädret spelade oss ett spratt, som vanligt. Det blåste kraftigt under fredag och lördag så vi fick riva kökstältet. Men vi klarade oss, som vi brukar göra. Det blev ett riktigt roligt läger och alla ser fram emot nästa år då ”Gabbes” jubilerar och fyller 50 år.

Dykresa till Ålesund Norge 22-26 september

Nu planeras en dykresa till norge och Ålesund den 22-26 september. Max antal personer är kring 20. Ålesund ligger på kusten mellan Bergen och Trondheim. De som driver stället är Ålesunds Sportdykarklubb och de har både båt och boende. https://www.aasdk.no/utleie

Det går att hyra dykcentrets båt om vi har med en erfaren båtförare och vi får stå för självrisken om det skulle hända något. Klubben ordnar boende efter antal anmälda, resa och mat får man står för själv.

För mer information, kontakta Mikael Holmberg

Arbetsdag den 24 april

Den 24 april är det arbetsdag i klubbhuset. På grund av coronapandemin så har vi bestämt att inte vara fler än åtta personer. Den som vill vara med och skruva, städa, laga och inspektera kan kontakta vår materialförvaltare Rune Arvidsson 0768 474103.

Arbetsdagen börja klockan 10.00.

Bra uppslutning vid klubbens isdyk i Möckeln

Tre nöjda dykare, Mikael Holmberg, Johan Svensson och Anders Persson.

Den 13 februari annordnade klubben ett isdyk i Möckeln. Det blev en trevlig dag i solen och många nyfikna kom för att se vad vi gjorde. Ulf Eriksson hade motorsågen med sig, men det blev tuffare än vad vi trott. Isen var tjockare än kniven, cirka 35 cemtimeter. Men efter mycket jobb var isbumlingarna upp på isen. Tre dykare, Anders Persson, Johan Svensson och Mikael Holmberg besökte världen under isen. Möckeln är Möckeln, sikten så där, men det var trevlig att få dyka.

Klubben bjöd på korv, bröd och dricka vilket var mycket uppskattat. Ett 40-tal personer kom för att titta, varav hälften var klubbmedlemmar.

Karlskoga sportdykarklubb vill tacka alla som ställde upp den här soliga lördagen på isen i Möckeln. Speciellt Janne och Lena Haglund som stod för grillningen.

Fotografer är Mehpare Persson och Niklas Hjelm.

Ulf Eriksson sågar upp isen med motorsåg.
Isvaken är klar.
Linskötare Lars-Ivar Westgaard kollar så att linan på Anders Persson sitter bra.
Anders Persson väntar på att få hoppa i vattnet.
Anders Persson hoppa ner i vaken.
Johan Svensson vrider på luften på Anders Perssons paket.
Anders Persson ska ner under isen
Lars-Ivar Westgaard sköter säkerhetslinan med signaler ner till dykarn.
Anders Persson uppe efter sitt dyk.
Mikael Holmberg väntar på sin tur.
Lars-Ivar Westgaard sköter säkerhetslinan med signaler ner till dykarn.
Johan Svensson har kommit upp och Mikael Holmberg ska ner.
Anders Persson och Lars-Ivar Westgaard ärlinskötare åt Johan Svensson och Mikael Holmberg.
När allt är klart så ska isblocken ner i vattnet igen.
När allt är klart så ska isblocken ner i vattnet igen.
När allt är klart så ska isblocken ner i vattnet igen.

Isdyk i Möckeln

Lördag den 13 februari planerar klubben att ha isdyk på Möckeln. Närmare bestämt vid Näset. Minst tvåstjärnig utbildning krävs. Vill ni dyka så kom. Vi börjar vid 11-tiden. Möckeln kan va mörk om snön ligger på isen, så ta med dyklampa. Varma kläder behöver jag inte påminna om. Klubben bjuder på korv och dricka. Vill ni inte dyka, så kom och umgås. Kontakt: Anders Persson 0730 654541

B