Vilma, Loke och Signe har blivit silverdykare.

Under den gångna helgen har Vilma Åkerberg, Loke De Oliveira och Signe Östlund blivit CMAS Children diver Silver Award vid Uskavi. Karlskoga sportdykarklubb gratulerar dem som nya dykare.

De tre har vuxit under helgen och gjort stora framsteg och blivit bra dykare. Nu får de dyka till fem meter utomhus.

Instruktörer var Lars-Ivar Westgaard och Anders Persson.Loke De Oliveira, Signe Östlund och Vilma Åkerlund med sina silver-diplom.Lars-Ivar Westgaard, Vilma Åkerlund, Loke De Oliveira, Signe Östlund och Anders Persson.Lars-Ivar Westgaard har genomgång för ett av dyken vid Uskavi.Lars-Ivar Westgaard har genomgång för ett av dyken vid Uskavi.   Signe och Vilma får hjälp av sina pappor, Johan och Pelle.Loke laddar inför söndagens första dyk.  En dragkärra inköpt för att dra dykutrustning. Ett bra köp.Vilma, Loke och Signe.

 

 

Strandrensning 2019

Då är årets strandrensning så gott som klar i Karlskogas, Degerfors och Kristinehamns kommuner. Vi vill tacka alla som varit med och då speciellt årets “kursare” som ställt upp och rensat.

Vid Degernäs camping räddade vi badare från en otäck olycka. Ett järnrör stack upp från botten och fanns med spetsen en halvmeter under ytan längst ute på bryggan där folk hoppar. En pojke hade hoppat just bredvid och känt röret och larmat. Klubben ihop med Degerfors kommun och en hjullastare åkte ner till badet och fick bort röret.

Klubben gratulerar tre nya Children diver-dykare

Karlskoga sportdykarklubbs första CMAS Children Diving-kurs är klar. Vi vill gratulera Signe Östlund, Vilma Åkerberg och Loke De Oliveria som nu är certifierade som CMAS Children Diving Bronze. Även Alva De Oliveria var med på kursen och hon har några lektion kvar.

Instruktörer på kursen var Lars-Ivar Westgaard och Anders Persson.

Signe Östlund, Vilma Åkerlund och Loke De Oliveira

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Dykning för barn

Karlskoga sportdykarklubb har börjat med provapå-dykning och kurser för barn från åtta år och uppåt. I lördags hade vi provapå-dyk i badhuset med fem barn mellan 8 och 13 år.

DCIM100GOPROGOPR1631.

DCIM100GOPROGOPR1634.

Klubben erbjuder dykutbildning för barn mellan 8-12 år.

CMAS Children Diving

Barn uppskattar undervattensvärlden minst lika mycket, om inte mer ibland, som vad vuxna gör. Att lära sig dyka säkert och hantera utrustningen är minst lika viktigt som att förstå och känna igen det man ser. I utbildningen får barnen lära sig grunderna för sportdykning tillsammans med en utbildad barninstruktör. Man tränar i bassäng och på de två sista kurserna får man också dyka i öppet vatten!

Vårdnadshavare ska vara närvarande på första lektionen. Därefter kommer man överens med instruktören om närvaro under kursen.

Våra barndykarkurser är:

CMAS Bronze Award. Från 8 år, Dyk i bassäng till maximalt 5 meters djup.

CMAS Silver Award. Från 10 år. Dyk i öppet vatten till maximalt 5 meters djup.

CMAS Gold Award. Från 12 år. Dyk i öppet vatten till maximalt 10 meters djup.

Efter kursen är kravet att barndykaren har två parkamrater där en dykare är lägst CMAS/SSDF tvåstjärnigt dykare (eller motsvarande). En av dessa två dykare behöver vara 18 år. Dyker man med instruktör behövs inga fler parkamrater.

Kontakta Karlskoga sportdykarklubb för mer information.  info@karlskogasdk.se

Nybörjarkurs i dykning.

Den enstjärniga sportdykarkursen är grundkursen inom SSDF/CMAS.

Efter avslutad kurs har du tillräcklig kunskap och vattenvana för att dyka i öppet vatten till max 20 meter tillsammans med en parkamrat som innehar enstjärnigt CMAS-certifikat eller motsvarande.

I utbildningen ingår lektioner i dykfysik, tabeller, dykmedicin och tillämpad dykning samt utbildning i Hjärt-Lungräddning. Dessutom ingår även praktisk träning i grundläggande livräddning. Grundkravet för att få börja kursen är att man fyller minst 14 år det året kursen påbörjas, kan simma minst 200 meter, är fullt frisk och att man har genomgått en godkänd hälsoundersökning.

På KSDKs kurser så har vi max 4 elever per instruktör på bassängdyken och på utomhusdyken har vi max 4 elever per instruktör. Detta för att öka säkerheten och ge möjlighet till individuell träning.

De första övningsdyken i öppet vatten hålls i Uskavi Kalkbrott, strax utanför Nora. De avslutande utomhusdyken görs nere i Smögen, västkusten. Kursavgiften för 2019 ligger på 3800:-.

1000 kr anmälningsavgift skall vara betald 22/2-19 Resterande avgiften för kursen skall vara betald senast den 31 mars -19. Väljer man att hoppa av kursen senast den 31/3 så återbetalas allt utom 1000 kr, för kursmateriel och administrativa kostnader. Gäller även vid avhopp pga medicinska skäl. Väljer man att hoppa av kursen efter den 31/3, så sker ingen återbetalning.

I kursavgiften ingår:

– Ett internationellt dykcertifikat: CMAS one star diver.

– Kursmaterial.

– Lån av dykutrustning under kursens gång.

– Medlemskap i Karlskoga Sportdykarklubb.

– Försäkring.

– Tidningen Sportdykaren.

– Rätt att nyttja KSDK:s badtider på Strandbadet från vår till höst på onsdags-, fredags- och lördagskvällar.

Kostnader utöver kursavgiften:

– Resa till och från dykplatserna.

– Utrustning i form av fenor, mask, snorkel, dräkt, kniv, klocka, dykdator.

– Eventuell läkarundersökning som bokas och betalas själv av eleven.

Kursavslutning på Västkusten under Kristi Himmelsfärdshelgen 2019 (30/5-2/6).

Kursstart i 22 februari 2019

Max antal: 8 st. Först till kvarn gäller……!

För frågor och mer information kontakta:

Joakim Larsson :

rejlarsson@gmail.com 070-493 53 84

Camilla Sånebo :

c.sanebo@hotmail.se  070-338 87 59

Föreläsning om vrakdykning i Narvik

Kom och lyssna på föreläsning om vrakdykning i Narvik

Tomas Gusten kommer till klubblokalen den 13/11 klockan 18-20 och pratar om vrakdykning i Narvik, Norge.

Tomas kommer visa bilder och berätta om vad det finns att se och även lite om boende på dykbåten som en kille från Skövde äger och som ligger där uppe.
Välkomna att komma och lyssna.

Årsmöte och klubbfest.

I lördags hade Karlskoga sportdykarklubb årsmöte på Strandkanten. Dagen började med middag, ett 30-tal medlemmar kom.

Därefter var det dags för årsmöte. En ny styrelse valdes.

Ordförande blir Ulf Eriksson. Resten av styrelsen är Jan Haglund, Vera Pettersson, Joakim Larsson, Lotta Larsdotter Karlsson, Nils Lindberg, Rune Arvidsson, Camilla Såndbo, Anders Persson, Maria Lindqvist och Joakim Wilhelmsson.

Efter årsmötet så tog kvällens fest över. På schemat stod tävlingar. Medlemmarna delades i fyra grupper. Först ut var musikquiz. Sedan var det dags att bege sig till Strandbadet. På vägen dit var det en tipspromenad.

Inne i badhuset var det dags för tävling nummer tre. Här skulle lagen ha en vattenstafett. Det gällde att fylla en bunke med vatten. En sprutade vatten med en vattenspruta. Två stod i mitten av bassängen och tog två tog emot vattnet med små muggar. Sedan fick de ta sig till anda sidan för att fylla bunken. De slet bra.

Tävlingarna avslutade med en stafett med klädsim. Deltagarna fick simma med kläder, hoppa upp, byta kläder med nästa och så i igen.

Det vinnande lag var Ulf Eriksson, Mats Bredberg, Caroline Toftling, Joakim Wilhelmsson och Maria Lindqvist.

Mellan tävlingarna stektes det korv.

Kvällen avrundades på Strandbadet och ett stort gäng drog vidare ut i på krogen där stämningen var på topp.

Vi tacka festfixarna Lena Haglund, Janne Haglund, Anders Persson och Mehpare Persson för en mycket lyckad kväll.

   

CMAS Children Diving

I söndags var Peter Kempi här och körde kursen CMAS Children Diving. Nu har klubben fyra instruktörer som får utbilda barn i brons 8 år, silver 10 år och guld 12 år.

Finns intresse bland föräldrar som vill utbilda sina barn till dykare så hör av er till klubben.

Välkomna till årsmöte och klubbfest

Den 20 oktober blir det festligt värre. Då blir det årsmöte och klubbfest.

Årsmötet startar klockan 14:00 på Strandkanten. http://www.karlskogasdk.se/?p=11185. Efter mötet bjuder klubben på mat. Lagom till efterrätten börjar klubbfesten.

På schemat står en 4-kamp. Tävlingen börjar på Strandkanten, fortsätter på vägen till Strandbadet och avslutas i poolen. Tävlingarna är hemliga, än så länge.

KSDK kan utlova fina priser från våra sponsorer.

/https://dykning.net/

https://dykmagasinet.se/

https://www.seapro.se/

Efter tävlingarna och prisutdelningen fortsätter festen, för de som vill, ut i nöjesvimlet. Klubben har bokat bord på puben (vilken meddelas senare).

Välkomna önskar styrelsen

Anmäl till Anders eller Janne om ni kommer på årsmötet, avser att äta, hänger med till badhuset och/eller till puben.

Eventuella frågor besvaras av Anders: 0730 654541, anders.persson1966@outlook.com eller

Janne: 0739 56 56 86, janhaglund@hotmail.com

Vi vill ha anmälningar senast en vecka före, den 13 oktober.