Gabbes 40 år

Klockan är strax före åtta på morgonen. Barnskrik hörs från ett tält, dragkedjan från en tältduk bryter tystnaden och längst bort leker några barn med vattenpistoler.
Kling, kling, kling. Ljudet när någon slår en slev mot ett grytlock ekar över tältlägret. Kökschefen Ann Eriksson och Lotta Pettersson har just lagat i ordning frukosten. Det är fredagsmorgon ute på Långeskär och en ny dykdag startar på Karlskoga sportdykarklubbs fridykarläger “Gabbes”.

Allt startade 1972 vid Långesjö, mellan Grebbestad och Fjällbacka. Lägret hade då inget namn utan kallades för ”Snorkelläger” och var tänkt som ett fridykarläger. I år firar lägret 40 år och har sedan mitten av 70-talet flyttat ut till Långeskär och har fått namnet ”Gabbes”.

Historien börjar i mitten av 60-talet. Allt sedan starten har klubben bedrivit snorkelövningar med ungdomar och ungdomsverksamheten ökade för varje år. Men mer än snorkelövningar blev det inte. I början av 70-talet blev Gabriel Wettström medlem i klubben. Han insåg ganska snabbt att klubben måste satsa på ungdomar. Sagt och gjort, samma år anordnades det så kallade ”Snorkellägret” vid Långasjö, mellan Fjällbacka och Grebbestad. Klubben hade haft sina årliga midsommarläger just där så det var känt vatten.
Efter några år flyttades lägret ut till Långeskär, en ö nästan längst ut i skärgården, mellan Grebbestad och Väderöarna. Där mellan alla klippor finns en stor gräsplätt som fylls fyra dagar per år av folk från KSDK.
Ganska snart döptes lägret om efter grundaren Gabriel Wetterström till “Gabbes”. Där har klubben sedan dess förlagt sitt läger.
I år har det gått 40 år sedan starten och fridykarlägret ”Gabbes” lever vidare. Ingen av pionjärerna finns med på lägren idag, ”Gabbes” lever sitt eget liv och blir bara större för varje år.
I år åkte 79 personer ut, allt från lilla Max 5 månader till Carl Carr 79 år. Som vanligt hyrde klubben in den gamla fiskebåten Donalda, som i dag är en turist och turbåt. Det behövdes för all packning. För ut på ön fraktades följande: Ett komplett kök med kylskåp, spis och stort kökstält. Mat för alla deltagare i fyra dagar, 20 kilo fläskfilé, 15 kilo köttfärs, 20 kilo potatis, 30 liter mjölk och filmjöl och så vidare. Två kompressorer för luftfyllning. Utrustning för nitroxfyllning. Tre toaletter. Ett elaggregat som förser lägret med el. Till det ska all material för 79 personer räknas med.
Får jag gissa så lever ”Gabbes” vidare långt efter att vi lagt snorkeln på hyllan.

Anders Persson