WeB:en utreder! Flaskexplosioner

Vi var nog många som läste om explosionen i Helsingborg i höstas. En flaska flög i luften, omfattande materiella skador och polisutredning. Inga personskador och framförallt, inga dödsoffer. Så skickade Carl en länk till mig. En dödsolycka då en dykflaska exploderat vid lastning ombord på en båt i Kroatien. Två dödsoffer, flera allvarligt skadade..

KSDK-WeB:en (som älskar säkerhet, vart kan man köpa det?) gick till botten med artiklarna och konsulterade klubbsäkerhetsobudet Gustav. Såklart, visade det sig att det var ett bra val!

Gustav skriver:
“Nu när jag har läst båda artiklarna så kan jag inte svara på exakt vad som har hänt i de båda fallen.
Jag kan endast komma med mina egna spekulationer utifrån dessa artiklar.

– Fallet i Kroatien:
“The diving tank exploded while it was being unloaded from a boat on the coast in the port of Komiza,” the transport and sea ministry said.

http://www.dailytelegraph.com.au/news/breaking-news/exploding-scuba-tank-kills-two-tourists/story-e6freuyi-1225928664991

Exploderade vid urlastning?! Det som kan ha hänt är att vid lastning har flaskan tappats i backen så illa så att flaskkranen har slagits av.
Om vi tex tar en 12×200 flaska som innehåller 2400 lit “fri luft”. För att få en uppfattning på hur mycket 2400 liter är. Så gör vi så här:

2400 liter = 2,4 kubikmeter som är enheten för volym.
Om man föreställer sig en rektangel som har måtten B 1m, H 1m och L 2,4m så har vi 2,4 kubik alt 2400 liter

Om vi nu tar och slår av flaskkranen på denna flaska. Så kommer mängden luft i flaskan vilja komma ut i en rasande fart, då flaskan är tryksatt till 200 bar.
Detta kommer att resultera i att flaskkranen kommer flyga åt ett håll och flaskan åt det motsatta hållet som projektiler.

Som du kan förstå själv så kommer det som står ivägen för dessa kommer att ta ganska stor skada.

-Fallet i Helsingborg
http://www.dykarna.nu/dyknyheter/dykflaska-exploderade-1296.html
“UPPDATERAT
Enligt senaste uppgifterna så har flaskan inte “exploderat” utan ventilen har lossnat.”
Samma som ovan. Men hur detta har skett har jag svårt att svara på.
Det kan vara att flaskkranen inte var ordentligt åtdragen och inte orkat hålla emot trycket vid fyllning eller provtryckning. mm.
Kan också vara så att man fyllt nitrox och blandat med en såkallad partialtrycksmetod. Denna metod innebär att man först fyller flaskan med 100% syrgas eller Oxygen om vi ska prata fackspråk. Därefter fyller man upp flaskan med vanlig luft. Hur mycket delarna skall vara av de olika gaserna räknar man ut med noggranna tabeller. (Metoden kan jämföras med att blanda saft. Först koncentrat sedan vatten).
När man fyller upp oxygenet som är en mycket lättantändlig gas kan den ha kommit i kontakt med någon typ av partikel i flaskan eller flaskventilen så som fett eller smuts, vilket gör att oxygenet antänds och exploderar.

I det här fallet är det svårare att spekulera i vad som kan ha hänt.

Dykflaskor provtrycks upp till olika tryck beroende på vad flask trycket är. Se tabell nedan.

Flasktryck Provtryckningstryck

200 Bar 300 Bar
232 Bar 350 Bar
300 Bar 450 Bar

Som Klubbsäkerhetsombud i KSDK anser jag att vi har en hög säkerhetsnivå och vi utför kontroller av alla klubbens flaskor efter de föreskrifter som finns. Vi kontrollerar även alla flaskor som vi fyller så de är provtryckta efter ordning, så att ingen otryckt flaska fylls. Samt att vi endast fyller nitrox i flaskor som är tvättatade invändigt och som är anpassade till nitrox. De som fyller nitrox i klubben är speciellt utbildade för detta.

Att vi sedan riskerar att tappa flaskor vid i- och urlastning av båtar kärror mm förekommer alltid.
Men jag vet att alla tar det på allra största allvar när vi langar vår flaskor i langen på “Gabbes” eller på kursavslutningen. Risken finns alltid med tanke på att det kan vara blött och halt och som vi alla vet så är våra dykflaskor inget ergonomiska på något sätt och vis. =)
Risken finns men vi har varit förskonade hittils och jag hoppas att vi kommer vara det i framtiden också.

Hoppas jag inte har tråkat ut dig med dessa förklaringar som blev längre än vad jag hade tänkt mig.

Observera återigen att detta är mina spekulationer kring händelserna och absolut inga faktan.”

Alltså! Vi har i klubben inga krav på handtag och liknande på flaskorna men varför inte? Kostar 100 spänn och räcker väldigt länge!

Stort tack Gustav!