Röda havet bjöd på många fina dyk

Då var årets resa till Röda havet avklarat och många trevliga dyk blev det på vår liveaboard.

Årets resa kretsade kring revet Elphinstone. Ett rev som ligger strax norr om Marsa Alam och som är känt för starka strömmar, hajar, mantor och vackra rev.

Vi landade i Hurghada där vår städige dykguide Tayeb mötte upp. Det blev ett glatt återseende. Därefter blev det buss i 2,5 timmar ner till Marsa Alam.

I hamnen låg vår dyksafaribåt. Besättningen hämtade oss i gummibåtar och körde oss ut till båten. Tanken var att vi skulle starta med några dyk söder om Elphinstone och sedan gå sakta upp mot Hurghada. Vädret var perfekt och första stoppet blev vid revet Sha´ab Marsalam. Ett enkelt dyk där vi fick prova utrustningen och avvägningen.  Trevligt första dyk. Där fanns både en stor grotta och ett vrak. Därefter gjorde vi en tur söder ut innan vi åkte till Elphinstone. Väl där gjorde vi flera mycket trevliga dyk och ena gruppen såg haj. Efter en heldag ute vid revet åkte vi upp mot Hurghada. På vägen upp dök vi bland annat på vraket Salem Express.

Vid Al Shina stannade vi till för att se om vi kunde få dyka med Dugonger, (sjökor). Men de var inte hemma, men var sköldpaddor. Vi såg många av dem i viken när de låg på botten och åt gräs.

För den som riktigt var på alerten bjöds det på ett 20-tal dyk. Men tyvärr slog förkylningen till mot båten så många fick avstå några dyk.

Det blev ytterligare en bra dykresa att lägga till handlingarna.