Grönland. Igen.

Visst njuter vi alla till fullo av våren som äntligen kommit till våra breddgrader? Isarna är borta, en ny värld öppnar sig igen. Mellan hägg och syren – visst är det härligt!

Men, naturens bedårande ansikte har många nyanser.

Barbro skriver såhär:

Fortfarande vinter i Upernavik. Enligt almanackan är det vår. Sol 24 timmar/dygn. Men trots sitt namn – Upernavik betyder faktiskt “Vår-stället” på grönländska – så håller vintern ännu sitt kärva grepp om den lilla staden. (1129 invånare.)

Det är isigt i de branta backarna, där de små färggranna husen klättrar upp längs bergväggen. Här skottas nödtorftigt men sandas eller saltas inte, så broddar på vinterkängorna är ett måste, om man inte vill bryta armar och ben i halkan.
Långa och branta trappor leder upp till husen. Eftersom det snöar varje dag, så blir den dagliga motionen att skotta sin trappa fram till allmän väg/kommunal trappa.
Långa istappar hänger från takutsprången. Når ibland ända ned till marken.
Centralpostkontoret i Upernavik kommun är insnöat. Ser ut att vara länge sedan någon lyckades ta sig in där.

I hamnen ligger fiskebåtarna fortfarande insnöade och fastfrusna.
Barnen, som leker på lekplatsen eller sparkar fotboll på skolgården, är påpälsade som små Michelin-gubbar.

Flockar av snösparvar flyger omkring och kvittrar. En hane satte sig till vila på min takås en kort stund.

Imorgon ska jag ut på kajak-utflykt!! (Om vädret tillåter……) Paddla på fjärden bland isbergen i midnattsol. Någon som är avundsjuk?

Ja Barbro. Det är det.. Trots dykbara vatten, syrener som snart slår ut och kappseglingsstart på onsdag..
Glömde idag igen att sätta upp en fågelholk till då grannens stammisar körts ut av en extremt motiverad flugsnappare. Han har nu tre bon och tre honor.. Talgoxarna som blev utkörda är hemlösa. Sånt får man tänka på när våren väl är här. Vi har tusen frågor! Hur mår människorna i Upernavik? Hur försörjer de sig? Livslängd, aktiviteter, utbildning?

Väldigt, väldigt avundsjuk!

Ett svar på ”Grönland. Igen.

  1. Barbro lever vidare i en speciell drömvärld. Återkommer snart med ett nytt resebrev!

Kommentarer är stängda.