Allt för sjön – Vildmarksmässan 2011

Idag avslutas Allt för sjön i Stockholm. Därmed också Vildmarksmässan där dykbranschen visar upp sig sedan några år tillbaka. För alla båtfrälsta fanns inte mycket att klaga på, här finns allt mellan himmel och jord, både saker man behöver och saker man (egentligen) inte behöver. Att Sverige nyligen kravlat sig ur en lågkonjunktur märks inte, det var helt otroligt mycket besökare och kommersen flödade. Vildmarksmässan i sig bjöd på allt från klätterväggar till kurser i överlevnad. Men dykdelen var bokstavligt sagt splittrad och det efterlängtade “Diving Village” fanns inte riktigt. Utspridda både mellan olika hallar och sedan även i själva Vildmarksmässan. Ett klart minus såklart. När man väl lyckats hitta dem var det som vanligt spännande med en inblick branschens framkant. Intressantast var seminariet om Liveabaord i Filippinerna, dykresor (Kanada.. Wow!!), ett företag som jag tyvärr missade namnet på som säljer riktigt prisvärd UV-fotoutrustning, även blixtar och lampor. Lite oväntat, hade KonTiki Smögen en liten monter. Kändes lite som att vara på hemmaplan. Prat om dykplatser, om vilket fantastiskt nakensnäckeår 2010 var (de har en jättespeciell vid sitt husrev på 5m), om deras utbud kommande säsong. För den som är intresserad av tex nakensnäckor erbjuds en temahelg med föredrag, artbestämningsanalyser och dyk 8 – 10 april. Se Kontikis hemsida . Lotta som jobbar där visade sig vara en granne på berget i Hunnebo, världen är liten, Sotenäs ännu mindre 🙂
Klart sämsta montern var: Tadadaa: Svenska Sportdykarförbundet. En mindre pratglad gubbe stod och såg allmänt uttråkad ut, några taffliga affischer och ett par rollups räcker liksom inte. Lite aktivitet hos den andre SSDF:aren men trist.. Enligt den tråkige gubben var uppdraget att marknadsföra sportdykningen. Ok, tur för branschen att fler än SSDF ställde ut.

Summa summarum är Allt för sjön ett härligt vårtecken och en liten kick off inför kommande säsong. Oavsett om man bara vill kolla in nya prylar, smida drömmar (gäller väl främst båtutställningshallarna…), snacka med branschkunniga eller, som undertecknad, fynda bland mässpriser – här händer det! Lite roligt är att alla möts här; dagisfröken, frisören och mikrobiologforskaren – träbåtsfreaket, raggaren och börsmäklaren; alla hittar sitt i det enorma utbudet.