Törstig? Ta en gurka

Under kategorin oviktigt vetande (som blev väldigt intressant):

Vid en fikapaus på jobbet kom vi och tala om vad olika saker egentligen innehåller. En kollega gjorde så en jämförelse mellan havet och en gurka. En gurka innehåller nämnligen mer vatten än havet. En vanlig gurka innehåller nästan 99% vatten (resten är cellulosa som vi inte kan ta upp och en mycket liten mängd askorbinsyra). Lite kul såklart! Som den kunskapstörstande (läs nördiga) person jag är var jag ju tvungen att kolla upp vad havet exakt innehåller (det där med salt vet vi ju liksom), då blev jag sittandes ett tag. Klipper in artikeln från Wikipedia:

Hav Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Hav (olika betydelser).

Hav
Karta som visar havsdjup i världshaven. Satelliter har kartlagt berg och gravar på havsbotten större än tio kilometer genom att registrera gravitationell distorsion på havsytan.
Karta: NOAA, 1995. (PD)Hav är det sammanhängande vattenområde som avskiljer jordens kontinenter, eller någon del av detta område. Haven täcker 71 procent av jordens yta och består av omkring 1,368 miljarder kubikkilometer vatten.[1] Medeldjupet i haven är omkring 3 800 meter;[1] omkring 60 procent av haven utgörs av djuphav. Det största djupet är Challengerdjupet i Marianergraven som når cirka 10 971 meter under havsytan.[2] Salthalten i världshaven är relativt konstant, 3,5 procent.[1]

Ofta talar man om de större haven som världshav eller oceaner. Dessa oceaner uppdelas dock ofta i mindre bihav, som kan indelas i medelhav och randhav. Två exempel på bihav är Östersjön, som är ett medelhav, och Arabiska havet, som är ett randhav. Andra hav kallas bara bukter, till exempel Bengaliska bukten.

Havens form påverkas av kontinenternas rörelser (plattektoniken) och förändras i takt med att spridningszoner på havsbottnen ökar havens yta, eller kollisionszoner pressar haven samman och minskar deras yta. Hav som en gång funnits på jorden, men som i dag inte finns i samma form kallas för paleohav, till exempel Iapetushavet och Panthalassa.

Livet på jorden tros av en del[källa behövs] ha börjat i haven, som i dag rymmer en stor artrikedom – från cyanobakterier till blåvalen, den största nu levande djurarten. Det är tillgången på vatten som varit förutsättningen för liv på jorden och än i dag lever omkring 40 procent av jordens befolkning i närheten av havet.

Gosh! Ett tips är att söka på hav/havsvatten/saltvatten osv på Wikipedia och bara frossa i fascinerande information!

15 svar på ”Törstig? Ta en gurka

  1. Av 100 kg vatten i Röda Havet så är ca: 4 kg salt så det torde betyda att det är bara 96% vatten i det havet =)

  2. Ja du ser! Jag letar fortfarande efter havsvattnets exakta beståndsdelar för det är ju mer än H2, O och NaCl liksom. Det är mycket fler ämnen. Men vad??

  3. Men… Det är ju PRECIS vad jag letade efter. När jag fastnade på havsdjup och urhav.. Att jag inte tänkte på saltvattensakvaristerna… 🙂 TACK!!

  4. Om jag tolkar tabellen rätt så innehåller havet lika mycket bundet syre som silikon.. Ooppps!

  5. Hihi ja det finns det säkert gott om utanför St Monica & co. Kul att du tittar in här Sören, liv direkt. Det är lite mycket jag jag jag..

  6. Jo jag håller ett öga på siten och jag får ont samvete varje gång, jag ser ditt namn, för att jag inte skickat dig filmen från ert uppskjut i Hurghada. Men jag lovar jag skall fixa det snarast… =)

  7. Jag är också lite sugen på ett saltvattenakvarium… Mycket jobb va?

  8. Svider det i ögonen då Du badar – i söt(?)vatten – i saltvalten? Inte i Kalmarsund och i närmaste omgivning – där är salthalten 0,7 % = fysikaliskkoksalt lösning!

  9. Var har jag lärt mig att det är störst chans att överleva ett drunkningstillbud där just pga salthalten? Närmare bestämt på Ven.

  10. Det kom ett mail..
    Hej!

    Det är i första hand inte salthalten som avgör hur stor chans man har
    att överleva en drunkning.
    Det är istället tiden under vattnet, tid till start av HLR samt
    vattentemperaturen och vätskans kvalitet (avloppsvatten kontra rent
    vatten etc) som spelar stor roll.

    Långre tid under vatten och sen start av HLR är avgörande för
    överlevnaden.

    Salthalt diskuterades mycket på 90-talet, men spelar endast mindre roll
    inom intensivvården av patienten långt efter det initiala
    omhändertagandet.

    Salthalten i blodet är 0.9% men bortse från detta, salthalten spelar
    ingen avgörande roll för överlevnaden överhuvudtaget.

    MVH / Andreas Claesson

    Arbete:

    Svenska HLR rådet
    Ambulansen Kungälv
    Medicinska institutionen vid Göteborgs Universitet

Kommentarer är stängda.