Sanctum – en DYKSKRÄCKIS!!

Världen under ytan är verkligen hett i Hollywood sedan en tid tillbaka. The Cove, Sharkwater, Oceans… För oss fantaster av denna värld naturligtvis väldigt tacksamt – den ena mer välgjorda, gripande och påkostade dokumentären efter den andra dyker upp på filmduken. Nu har James Cameron, regissören bakom Avatar och Titanic, tagit ett steg till. I “Sanctum” skildrar han en grottdyksexpedition i världens största och hittills outforskade grottsystem någonstans i Sydostasien. Filmen är inspelad med avancerad 3D-teknik (samma som i Avatar) där projektorerna inte är på samma våglängd så på bio måste man ha speciella polariserande glasögon för att ljuset ska brytas rätt och ge en otrolig 3D-effekt.

Återkommer inom kort med en recension, filmen går just nu på bio. Här kommer kan du läsa mer om filmen:

http://www.sanctummovie.com/

Här har du en trailer:

Jakten på äventyr, ära och stolthet driver dessa äventyrare och dykare långt. Väldigt långt. Galet läskigt..

6 svar på ”Sanctum – en DYKSKRÄCKIS!!

  1. Jaha då kanske jag ska sammanfatta min upplevelse av Sanctum. Till saken hör att jag är otroligt känslig för läskiga filmer och ligger sömnlös i flera nätter efter en wannabe-thriller. Men denna var jag ju bara tvungen att se!

    Och det ångrar jag ju inte. Den är såklart sevärd även om jag tror att det blir ännu mer effektfullt om man inte är dykare. Vi blir ju liksom inte skrämda av den delen även om akut andnöd inte är något vi uppskattar. Inte ens jag (som garanterat aldrig never ever kommer göra ett grottdyk ens i närheten av detta) tyckte att de trånga passagescenerna var skrämmande. Jag log lite åt macho-stämningen som präglar hela filmen, männen trotsar alla tyngdlagar och klättar smidigt omkring med sin rebreatherutrusning medans tjejerna verkligen kämpar för att få med sina grejer. Även om jag inte är en avancerad klättrare alls (har klarat en 7-) så känns vissa scener lite overkliga. Men, i nöden kanske det är möjligt. De mänskliga relationerna och hur de påverkas av ett riktigt allvarligt hot under extrema förhållanden skildras väldigt bra och medryckande, om än kanske lite lite. Jag skulle nog ha spätt på lite mer med förtvivlan och panik faktiskt. Det känns som om de hade lite bråttom på något sätt. Jag tror att vi sett början på en ny trend. Inom ett par år har vi garaneterat en än mer kvalitativ film med dyktema av något slag – “Det stora blå” var längesedan och “Sanctum” kan absolut inte jämföras med den klassikern. Självklart kommer det komma mer!

  2. Jag måste passa på att ändra mig. Det där med att det nog är mer spännande om man inte är dykare. En skådespelare på jobbet, naturligtvis med total inlevelse och engagemang, beskrev med hela sin kropp hur trååååååkig filmen var. De bara dök och dök, en grotta efter den andra. Hon tänkte till slut att kan de inte dö allihop så jag får gå hem snart. Jenny, ickedykande adrenalin-junky 🙂

  3. Här kommer Krister Berggrens intryck av filmen:

    En sevärd film som har både glädje o sorg.

  4. En mycket bra och spännande film som faktiskt håkller sig till fakta när det gäller dykning. Må vara att man som i slutet inte kan hitta i mörka grottor utan cyklop i verkligheten. Med 3D-glasögon blev filmen som en helhetsupplevelse. Ingen film för folk med dåliga nerver och klaustrofobi.

  5. Varför blev de av med cyklopen? Jag missade hur alla prylar försvann.

Kommentarer är stängda.