NITROX-kurs startar 14 april!

6 anmälda till Nitroxkursen som startar 14 april! Ingen har väl missat att NITROX blir vanligare och vanligare- vid den senaste Liveaboarden i Röda Havet fanns det tom möjlighet till det ombord, KSDK erbjuder NITROX-fyllning både på hemmaplan och på vissa läger. I praktiska dyksammanhang brukar man definiera nitrox som syreberikad luft (enriched air nitrox, EANx). Man talar då om blandningar som innehåller mer än 21% syre. De vanligaste blandningarna är nitrox 32 och nitrox 36 som innehåller 32% respektive 36% syre. Vanlig luft innehåller ungefär 21% syre och 78% kväve.

Syftet med nitrox är att förlänga den maximala bottentiden genom att minska kroppens upptagning av kväve. Det är just kväveupptagningen som under längre tid leder till risk för dykarsjuka (benämns även DCS, DCI, Bends, etc). Förutom att förlänga dyktiden är NITROX-dykning mer skonsamt för kroppen. Istället för kvävet är det andra faktorer som styr tid och djup.

För att kunna dyka NITROX krävs ett certifikat som man får genom en kurs. Jan H och LIW är utbildade NITROX-instruktörer så vi kan enkelt lära oss allt om detta på hemmaplan. Ny kurs planeras inför kommande säsong, anmäl ditt intresse till:

janne@karlskogasdk.se