Hajattacker och delfinbus

I vattnen utanför Sharm el Sheik utspelar sig milt sagt otrevliga saker. En (eller flera) vitspetsade oceanhajar har attackerat flera snorklare, så illa att en kvinna dog av sina skador. Detta skedde på grunt vatten vid Naama bay, Sharms turistområde. Inga hajar går under normala fall så grunt och så nära land. Flera andra attacker på snorklare har skett under de senaste veckorna och nu råder bad- och dykförbud. Endast erfarna dykare tillåts apparatdyka, alla ytsimsaktiviteter är förbjudna. Att hajen eller hajarna beter sig såhär är naturligtvis mycket beklagligt och sakkunniga försöker hitta en förklaring samtidigt som upp mot 300 dykinstruktörer söker efter hajar i vattnen mella Ras Mohammed och Nabq.
Misstankar om att kadaver dumpats i samband med högtiden Eid el-Adha förra månaden florerar. Mängder av får och lamm importeras till Egypten inför högtiden och de djur som avlider lär ha slängts i vattnet. Det i kombination med matbrist för hajarna kan vara en förklaring till att de sökt sig så nära land. Den alldeles för vanliga shark feeding kan också bidra till detta onaturliga beteende hos hajarna. Att hajen sedan angriper människor är ett misstag, vi ingår inte i hajens matsedel utan förväxlas med fiskar och sälar. Det aggressiva beteende som man kunnat se på olika filmklipp visar faktiskt på en mycket stressad liten haj.. Hoppas att hajarna snart simmar ut på djupare vatten och att alla kan bada, snorkla och dyka fritt igen! Må också all kadaverdumpning och shark feeding vara ett avslutat kapitel..

Liten lustig statistik på olika typer av djurattacker ( i New York City)

Och här är råd till dykare

Lite mysigare gick det till i Oslofjorden i fredags! En delfin hade letat sig långt in i Oslofjorden, på jakt efter mat.
Hoppas verkligen att den lilla delfinen hittar ut på djupare vatten igen innan den far illa i det kalla vattnet…