Tankar kring… VATTEN

Ordet låter så självklart. Så naturligt. Ser man på det kemikaliskt är det lika vedertaget som alla andra föreningar. H2O – ingen stor grej. Men när vi tittar på vattnets egenskaper och egenheter; det är då det blir riktigt spännande och riktigt fascinerande.

Efter att ha korsat en vinterväg i Jämtland i april med solen gassandes och med den knappa hänvisningen: max 2 ton samt 50 m avstånd, tänkte jag efter över vattnets kraft. Några kilometer från vintervägen pumpar vi vårt vatten från grunden som verkligen aldrig fryser med den enkelaste av pumpar. Vattnet, dess strömmar och dess krafter för ett vattenkretslopp som reglerar vädrer, strömmar och vindar. Vi har tidvatten och vi har det faktum att allt levande behöver vatten för sin existens. Vattnets makt är total!

Barbro gjorde mig uppmärksam på att vatten, som enda ämne, har den unika egenskapen att det sväller i fast form i förhållande till dess volym i flytande form. Alla andra föreningar agerar annorlunda, tvärtom. Denna mycket unika egenskap är grunden till det mesta av det liv vi har på jorden idag. Under inlandsisen florerade liv och lust, just för att det fanns utrymme för det. Den frusna ytan svällde och möjliggjorde liv i den ännu flytande nedre delen, den som aldrig fryser. Just denna förmåga lär vara den mest avgörande delen för allt levande. Allt fryser inte, livet består.

Gissa vilken temperatur som är den grundläggande för allt liv?