Vågpark får ris och ros

I ett pressmeddelande skriver  Energimyndigheten att kraftjätten Fortum och energiteknikföretaget Sebased Industry från Uppsala har beviljats stöd från Energimyndigheten till en fullskalig vågkraftspark utanför (nordväst om) Smögen. Energimyndigheten bidrar med 139 miljoner kronor av den totala investeringen på ca en kvarts miljard kronor. Anläggningen blir den största i sitt slag i världen. Det statliga stödet är avsett för att i ett s k demonstrationsprojekt vidareutveckla Seabased Industrys teknik och verfiera den kommersiellt. I anläggningen skall 400-500 aggregat kopplas samman. Effekten blir ca 10 MW.

Principen går ut på att ta tillvara på den energi som såväl vågor som undervattensströmmar ger upphov till. En flytboj fästs med en lina till generatorns rörliga translator  som är förankrat i ett bottenfundament. Flytbojens rörelser på ytan alstrar elektrisk energi.

Medans Fortum och Seabased Industrys jublar är Smögens fiskare kritiska. De menar att det är en säkerhetsrisk att ha flera hundra bojar ute i vattnet. Sveriges Fiskares Riksförbund säger via lokalförbundet 4 LL i Smögen – Lysekil att bojer från testanläggningen utanför Lyskil har slitit sig flera gånger och att inget stål i världen kan hålla fast dem. Yrkesfiskaren Sven Olsson i Väjern som trålar kräftor tycker att det är tillräckligt med skit i havet redan. Han är även kritisk mot att bojarna kommer ligga mitt i leden och ställa till problem för fritidsbåtar och yrkestrafik.

Miljödomstolen ska behandla ärendet och det ska prövas i EU. Om den yttre eller inre farleden påverkas är inte klart men vi kan ju fundera på hur valet av plats skulle påverka vår verksamhet. Vad säger ni??? 

Här finns en skiss på bojen:

http://www.seabased.se/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=75

Mer finns att läsa på

www.seabased.se

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article726070.ece

http://www.energimyndigheten.se/sv/Press/Pressmeddelanden/139-miljoner-till-vagkraftsprojekt-fran-Seabased/