Gabbes 2014

Sol och regn, blåst och stiltje, men bra dyk. Så kan årets fridykarläger Gabbes sammanfattas. Antalet deltagare var rekordlågt i år, 45 stycken, 18 fridykare och 14 apparatdykare. Det låga antalet berodde på att lägret flyttats fram en vecka. I sista stund fick turbåten Donalda som alltid kör oss ut till Långeskär, en ny kund hon inte kunde tacka nej till. Tyvärr hade många redan tagit ut semestern och kunde inte flytta fram den en vecka. Men för oss andra blev det ett mycket omväxlande läger.

Torsdag förmiddag. Donalda ligger till vid kajen vid Grebbestad. Bara att spotta i nävarna och börja bära. Allt ska med. Kökstält, mat till alla deltagarna. Toaletter, kompressor, elaggregat och packning till alla deltagare. Ute på Långeskär startar ett organiserat kaos och vi är bra på det. Lägret fyller 41 år så rutinerna sitter i ryggmärgen. Ett myller av folk bygger upp lägret på nolltid.

Lägeransvarige, Ulf Eriksson håller sin genomgång av reglerna. Alla får sina uppgifter. För det är just därför allt fungerar friktionsfritt, alla är med och hjälper till. Som vanligt åker fridykarna i väg och letar drivved. Elden vid lägret brinner nästan dygnet runt. Redan under eftermiddagen är det dags för första dyket. Skönt att få bryta ytan och bege sig ner i djupet.

Årets läger blev lite som ett vartannatdagsläger. Först regn och blåst. Sedan sol och så regn och blåst igen.

Fredagsmorgon. Klockan 08.00 ljuder slagen mot frukostkastrullen och alla kommer upp. Kökschefen Ann Eriksson och Lotta Karlsson har just lagat i ordning frukosten. Natten hade varit både regnig och blåsig, så det var skönt att titta ut ur tältet och möta solen som just stigit upp. Men dagen blir ömsom regn och ömsom sol.

Dykbåtarna går ut till Väderöarna med både sportdykare och fridykare. När kvällen kommer åker en båt ut full med nattdykare. En underbar upplevelse att dyka runt i mörkret, enbart med sin lampa och se allt djurliv som rör sig på botten.

Lördag och lägret flyttar ut till Väderöbo. Sista anhalten före det öppna havet. Lite skumpig resa ut men bra dyk. Fridykarna åker ut till ett mindre skär där sälarna simmar runt med fridykarna. En otrolig upplevelse.

När kvällen kommer anländer även ovädret. Ett stormliknande väder drar in och vårt stora kökstält monteras ner innan vinden får tag i det. Vinden blåser, men vi har det rätt så bra ändå. Under lördagen har alla fotografer lämnat in bilder till Sören Olsson som ordnar en bildvisning under kvällen. Det är bilder från både under och över ytan.

Söndagen startar som lördagen slutar. Blåsten ligger på och nedpackning av lägret startar. Donalda kommer och allt plockas på båten. Vid lunchtid är allt framme vid Grebbestad och 2014 års fridykarläger är avslutad. En blåsig, men mycket trevligt och roligt läger och de flesta kramar varandra och säger, ”vi syns nästa år”.

Text: Anders Persson
Bild: Anders Persson,  Mia Bergsten och Gustav Leo