Vansbrosimmet 2014

KSDK skötte en del av säkerheten vid Vansbrosimningen 2014.

KSDK var för andra året i rad till vansbro med en grupp medlemmar för att stå för en del av säkerheten vid vansbrosimningen, som pågick mellan 4-6 juli 2014. I år var det nedkortat från 3000 meter till 1500 meter på grund av låg vattentemperatur. I år hade de satsat på att öka säkerheten med hjälp av en mer dykbåt är förra året, bryggor efter huvuddelen av banans sträckning samt personal på SUP:ar (stand up paddleboard). Nytt för i år var också ”Öppen älv” som liknar öppet spår vid vasaloppet, med individuell start under en timme dagen innan den stora tävlingen.

Totalt var det 11 personer och 3 båtar från KSDK som begav sig till dalarna för att hjälpa till med säkerhetsarbetet vid simtävlingarna under tre dagar. 9 st av oss åkte upp kvällen innan den första tävlingsdagen för att lägga i båtar och för att göra en badplatsrensning vid de tre startplatserna (som bara blev två p.g.a. nedskrotningen av banan). De övriga två anslöt på kvällen dagen efter.

Varje båt med besättning (båtförare, ytbärgare och dykare) var tilldelad var sin del av simsträckan. Jag var båtförare i dykbåt 1 och även ansvarig för alla dykbåtarna under de två första dagarna, min båt hade startsträckan (de första 500 metrarna av tävlingen). Som tur var behövde vi inte ingripa vid något tillfälle för att simmare hade problem. Det vi gjorde vara att försöka följa med varje startgrupp och se om alla såg ut att må bra. Vi hjälpte också till med att se till att simmarna höll sig innanför avspärrningarna, plockade upp tappade eller slängd utrustning som flöt i vattnet och hjälpte till att laga avspärrningarna när de gick sönder.

Det var ett roligt och bra gäng som var med i år, några var med vid förra årets tävlingar och ganska många var nya för i år. Vädret var på topp och alla blev lite brunare på de ytor som inte täcktes av våtdräkt, kläder och flytväst. Vissa av oss underhöll oss, funktionärer och tävlande med lite sittande dans i fören på båten till uppvärmningsmusiken vid start. Det såg ut att uppskattas av alla.

Boendet var på samma ställe som förra året, i en stuga och husbuss strax utanför vansbro, med ett överflöd av mygg på kvällarna. Vi hade även med en familj med egen husbil med upp.

Hör av er till styrelsen om ni vill hjälpa till nästa år, det är helt klart en upplevelse att vara med.

Text och bild: Michael Bodin