Tjärnö 2011

Så var årets Tjärnö läger avslutat!
Det blev ett miniläger på 5 dagar med Uffe som lägerchef. Efter 20 år återvänder Ulf och jag (Ann) till en plats som betytt massor för våra egna barn . Vi har vår äldsta dotter Erica med oss, sambo och vårt barbarn Theo 10½ månad. Efter några timmars försening kommer vi äntligen ner. Det var en älg som tydligen ville åka med oss. Men det är en annan historia. Men Tomas ska ha stort tack för att vi fick väcka honom mitt i natten och för den hjälp han gav oss.

Vädret var riktigt skapligt  under dessa  dagar. Vi var sammanlagt 31 stycken i olika åldrar och Theo fick sällskap med en annan liten kille, Egil 4 dagar yngre. Egil är Carl Carrs barnbarn. Lägret besöktes också av två dykare från Skellefteå. Rolf ställde upp med sin båt så vi lätt kom ut allihop. Måndagens tur blev Långön med dyk runt Vattenholmen. Tisdagen fick Stora Brattkärr och Berggyltekärr besök. På kvällen fiskades det makrill som krabb-burarna skulle betas med. Onsdagens resa gick till Ursholmen med dyk runt Persgrund. Se Rogers berättelse. Vi fick även se säl. På kvällen hämtades krabb-burarna och sedan började det kokas uppe i vandrarhemmet. RIB:en lastas på torsdagen för att förhoppningsvis hitta bra dyk uppe vid Nord Koster. Men, där har dom infört ankringsförbud så det blev till att åka tillbaka till Stora Brattkärr och dyk runt Berggyltekärr. Regnet hängde i luften och man hörde muller av åska.  Men mot kvällen lättade och vi kunde se två fina regnbågar medan vi festade på de 25 krabborna. Vi  hade också tipspromenad och kluringar.  Vinnare blev familjen Leo.

Trots fredagens regn ska det såklart dykas, så påklädning i det lilla röda huset och sedan blev det dyk vid Krugglö. Efter regn kommer sol och på eftermiddagen sprack det upp och vi åkte till Tjärnö Marinbiologiska.. Här fick vi lyssna på ett föredrag om räkan. Så nu vet alla vi som var med att räkor här nere lever 2-4 år och längre norrut 4-6 år. De byter skal ca. 30 gånger och är först hanar som blir honor. Äggen förvaras i huvudet på honan. Efter befruktning puttar hon ner äggen till gångbenen där de ligger och väntar att bli små räkor. Rommen läggs från september/oktober till och med februari. Så försöker någon lura på er färska romräkor i juli vet ni nu att det inte stämmer :).

Vi avslutade med att rensa stranden och det blev som vanligt några säckar. Så var årets läger slut och allt packades ihop. Tack alla ni som gjorde dagarna till ett nytt fint minne. Vid pennan Ann.